![Jak informują naukowcy, spożywanie większej ilości białka w trakcie stosowania diet odchudzających nie tylko pozwala uniknąć utraty masy mięśniowej, lecz także sprzyja lepszym wyborom żywieniowym. Zdjęcie ilustracyjne (<a href="https://pixabay.com/pl/users/ritae-19628/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1672505">RitaE</a> / <a href="https://pixabay.com/pl/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1672505">Pixabay</a>)](https://epochtimes.pl/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif)
Jak informują naukowcy, spożywanie większej ilości białka w trakcie stosowania diet odchudzających nie tylko pozwala uniknąć utraty masy mięśniowej, lecz także sprzyja lepszym wyborom żywieniowym. Zdjęcie ilustracyjne (RitaE / Pixabay)
Spożywanie większej ilości białka w trakcie stosowania diet odchudzających nie tylko pozwala uniknąć utraty masy mięśniowej, lecz także sprzyja lepszym wyborom żywieniowym – informują naukowcy z Uniwersytetu Rutgersa w stanie New Jersey (USA).
Ich wnioski opublikowało pismo „Obesity”.
Badacze przeanalizowali dane dotyczące 207 osób z nadwagą lub otyłością w wieku od 24 do 75 lat, uczestniczących w badaniach klinicznych w ciągu ostatnich dwóch dekad. Badani przez sześć miesięcy stosowali dietę ograniczającą spożycie kalorii i regularnie spotykali się z dietetykiem.
W czasie stosowania diety 18 proc. dziennego spożycia kalorii miało pochodzić z białka (drób, nieprzetworzone czerwone mięso, ryby, warzywa strączkowe i nabiał). Dodatkowo badani spożywali produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce. Ograniczyć mieli zaś spożycie cukru, tłuszczów nasyconych, soli i produktów z ziaren rafinowanych.
Uczestnicy prowadzili szczegółowe dzienniki żywieniowe, które były analizowane pod kątem jakości diety, spożywanych pokarmów, a także ilości i źródeł białka. Część uczestników samodzielnie zwiększyła ilość spożywanego białka do 20 proc.
Okazało się, że zwiększenie dziennej ilości spożywanego białka z 18 do 20 proc. miało wyraźny wpływ na wybory żywieniowe badanych. Choć dieta u wszystkich uczestników przyniosła podobne rezultaty (utrata ok. 5 proc. masy ciała w ciągu sześciu miesięcy), osoby spożywające więcej białka częściej utrzymywały masę mięśniową, wybierały zdrowsze produkty, zwłaszcza zielone warzywa, i w większym stopniu ograniczały spożycie cukru i produktów z ziaren rafinowanych.
Restrykcje kaloryczne często wiążą się z ograniczeniem spożycia zdrowych produktów zawierających takie mikroskładniki odżywcze jak żelazo i cynk. Podczas tych badań zaobserwowaliśmy, że większa ilość białka w diecie była związana z dostarczaniem większej ilości różnorodnych składników odżywczych – piszą autorzy.
Źródło: PAP.