Masło z Irlandii po 2000 lat nadaje się jeszcze do jedzenia (wideo)

 

To nie reklama irlandzkiego masła i jego „długiej przydatności do spożycia”. Ta osełka została znaleziona w Irlandii w 2016 roku. 2000 lat przeleżała w bagnie i nadaje się wciąż do spożycia, jak dowiadujemy się z powyższego wideo. Czy ktoś tego masła już skosztował, tego nie wiemy.

Zanim wynaleziono lodówkę, ludzie musieli wymyślić jakieś sposoby konserwowania żywności. W Irlandii oprócz peklowania, wędzenia i suszenia wymyślono dosyć, wydawałoby się, zwariowaną metodę zatapiania żywności w bagnie, ale jak wykazują ostatnie odkrycia, metodę bardzo skuteczną.

I w ten sposób osełka ważąca 9,9 kg mogła przeleżeć w bagnie 2000 lat w idealnym stanie. Znaleziono ją niedaleko miejscowości Drakerath. Masło nadaje się do jedzenia, jak stwierdzili naukowcy z Cavan County Museum. Tam też prowadzi się dalsze badania nad tym niezwykłym znaleziskiem. Jak donosi muzeum, w tamtych czasach masło było tak cenione, że używano go do opłacania dużych rachunków, takich jak czynsze i podatki. Służyło też jako drogocenna ofiara składana bogom. Naukowcy przypuszczają, że znaleziona osełka miała takie właśnie przeznaczenie.

Tekst oryginalny ukazał się w niemieckojęzycznej edycji „The Epoch Times” dnia 2016-06-15, link do artykułu: http://www.epochtimes.de/wissen/geschichte/2000-jahre-altes-butterstueck-aus-irland-bis-heute-essbar-a1337057.html

Tagi:

Wykorzystujemy pliki cookies, by dowiedzieć się, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej strony internetowej i móc usprawnić korzystanie z niej. Dalsze korzystanie z tej strony internetowej jest jednoznaczne z zaakceptowaniem polityki cookies, aktualnej polityki prywatności i aktualnych warunków użytkowania. Więcej informacji Akceptuję