Przyprawy, które mogą zmienić spojrzenie na pozycję starożytnego portu Manthai na Sri Lance

Podczas badań przeprowadzanych w latach 2009-2010 w starożytnym Manthai na Sri Lance dokonano ciekawego odkrycia. Na zdjęciu ilustracyjnym krajobraz z okolic Rezerwatu Peak Wilderness, niedaleko miejscowości Ella w środkowej części Sri Lanki. Na pagórkach widoczne uprawy herbaty. Starożytne Manthai jest położone w północno-zachodniej części wyspy (Barbara Konieczna / The Epoch Times)

Podczas badań przeprowadzanych w latach 2009-2010 w starożytnym Manthai na Sri Lance dokonano ciekawego odkrycia. Na zdjęciu ilustracyjnym krajobraz z okolic Rezerwatu Peak Wilderness, niedaleko miejscowości Ella w środkowej części Sri Lanki. Na pagórkach widoczne uprawy herbaty. Starożytne Manthai jest położone w północno-zachodniej części wyspy (Barbara Konieczna / The Epoch Times)

Znane były już w starożytności. Dziś aromat przypraw z różnych stron świata można wyczuć w rozmaitych kuchniach. Komponujemy własne smaki, mieszamy wschodnie z zachodnimi, według gustów własnego podniebienia. Czy dawniej też tak łączono smaki? Nie wszyscy pamiętają, że kiedyś przyprawy były cenniejsze od złota, a miejsca, które nimi handlowały, cieszyły się znaczącą pozycją na szlaku handlowym.

Goździk, ziarna ryżu, pestki winogron, pszenica…

Podczas badań przeprowadzonych w latach 2009-2010 w Manthai, starożytnym porcie idealnie usytuowanym na północno-zachodnim wybrzeżu Sri Lanki, „centrum” ówczesnego handlu między Wschodem i Zachodem, dokonano niebywałego odkrycia.

Kiedyś przyprawy były cenniejsze od złota, a miejsca, które nimi handlowały, cieszyły się znaczącą pozycją na szlaku handlowym. Zdjęcie ilustracyjne, lokalizacja nieoznaczona (Tama66 / <a href="https://pixabay.com/pl/rynek-stojak-przyprawy-%C5%BCywno%C5%9Bci-3466906/">Pixabay</a>)

Kiedyś przyprawy były cenniejsze od złota, a miejsca, które nimi handlowały, cieszyły się znaczącą pozycją na szlaku handlowym. Zdjęcie ilustracyjne, lokalizacja nieoznaczona (Tama66 / Pixabay)

Współpracująca z Departamentem Archeologii Sri Lanki  Eleanor Kingwell-Banham, archeobotanik z University College London, w trakcie wykopalisk natrafiła na pozostałości lokalnie uprawianych ziaren ryżu, jak również zwęglony czarny pieprz z 600-700 roku n.e. oraz datowany na 900-1100 rok n.e. okaz goździka, który do Manthai dotarł z Moluków – legendarnych Wysp Korzennych, pokonując trasę ok. 7000 km.

W opinii archeobotanik znalezisko jest unikatowe, ponieważ w starożytności ze względu na wysoką wartość przypraw ludzie przykładali dużą wagę, by się nie marnowały, nie były spalone czy zgubione.

Współautorka artykułu „Spice and rice: pepper, cloves and everyday cereal foods at the ancient port of Mantai, Sri Lanka” zamieszczonego w grudniu 2018 roku na łamach „Antiquity”, przebywając na wykopaliskach, znalazła także przetworzone ziarna pszenicy pochodzące z 100-200 roku n.e. oraz pestki winogron z 650-800 roku n.e.

Współczesne potrawy na Sri Lance (Barbara Konieczna / The Epoch Times)

Współczesne potrawy na Sri Lance (Barbara Konieczna / The Epoch Times)

Ponieważ rośliny te nie występują w tamtejszym wilgotnym klimacie, ekipa naukowców przypuszcza, że prawdopodobnie importowano je z Półwyspu Arabskiego bądź regionów śródziemnomorskich. Ich pochodzenie mają potwierdzić ekspertyzy izotopowe. Jednak już teraz zdaniem Kingwell-Banham można nazwać kuchnię starożytnego portu kosmopolityczną.

Odkrywanie Manthai po latach

Szczególny rozwój Manthai przypada na okres od 200 roku p.n.e. do 850 n.e. Prace archeologiczne, od czasu rozpoczęcia wojny domowej w latach 80. ubiegłego wieku, musiały zostać wstrzymane na tym terenie. Dopiero w roku 2009, gdy sytuacja w kraju się uspokoiła, można było podjąć wykopaliska na nowo. Dostarczyły one istotnych informacji dotyczących rozwoju lokalnych i regionalnych szlaków handlowych. Przyniosły też bezpośrednie dowody na wczesny handel cennymi przyprawami w Manthai.

Źródła: kopalniawiedzy.pl, cambridge.org.

Tagi:

Wykorzystujemy pliki cookies, by dowiedzieć się, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej strony internetowej i móc usprawnić korzystanie z niej. Dalsze korzystanie z tej strony internetowej jest jednoznaczne z zaakceptowaniem polityki cookies, aktualnej polityki prywatności i aktualnych warunków użytkowania. Więcej informacji Akceptuję