![Przeprowadzono już wiele badań nad tym, co szkodzi mózgowi i przyspiesza jego starzenie. Mniej wiadomo o tym, co sprzyja młodości tego narządu. Zdjęcie ilustracyjne (<a href="https://unsplash.com/@nadineprimeau?utm_content=creditCopyText&utm_medium=referral&utm_source=unsplash">Nadine Primeau</a> / <a href="https://unsplash.com/photos/close-up-photo-of-vegetable-salad--ftWfohtjNw?utm_content=creditCopyText&utm_medium=referral&utm_source=unsplash">Unsplash</a>)](https://epochtimes.pl/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif)
Przeprowadzono już wiele badań nad tym, co szkodzi mózgowi i przyspiesza jego starzenie. Mniej wiadomo o tym, co sprzyja młodości tego narządu. Zdjęcie ilustracyjne (Nadine Primeau / Unsplash)
W nowym badaniu naukowcy sprawdzili, które substancje pochodzące z jedzenia obecne we krwi pomagają zachować młody mózg. Okazało się, że wiele z nich występuje w tzw. diecie śródziemnomorskiej. Ważne są m.in. zdrowe tłuszcze i przeciwutleniacze.
Jak zwracają uwagę specjaliści z Center for Brain na Uniwersytecie Nebraski w Lincoln (USA), przeprowadzono już wiele badań nad tym, co szkodzi mózgowi i przyspiesza jego starzenie. Mniej wiadomo o tym, co sprzyja młodości tego narządu.
Znaczna część wcześniejszych projektów badawczych opierała się na ankietach sprawdzających styl żywienia uczestników.
Teraz w badaniu z udziałem setki ochotników w wieku 65-75 lat naukowcy postąpili inaczej.
Po pierwsze, przeanalizowali dane na temat stanu zdrowia uczestników, a także informacje demograficzne i dotyczące aktywności fizycznej. Z pomocą skanera MRI przyjrzeli się m.in. mózgom uczestników i poddali serii testów sprawdzających zdolności poznawcze.
Po drugie, informacje te odnieśli do stężenia obecnych we krwi różnych związków pochodzących z żywności.
Jak się okazało, osoby, których mózgi wydawały się starsze, miały we krwi inny profil składników odżywczych.
![W nowym badaniu naukowcy sprawdzili, które substancje pochodzące z jedzenia obecne we krwi pomagają zachować młody mózg. Zdjęcie ilustracyjne (<a href="https://unsplash.com/@foodreich?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Jo Sonn</a> / <a href="https://unsplash.com/photos/M-tzZD5z720?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>)](https://epochtimes.pl/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif)
W nowym badaniu naukowcy sprawdzili, które substancje pochodzące z jedzenia obecne we krwi pomagają zachować młody mózg. Zdjęcie ilustracyjne (Jo Sonn / Unsplash)
Korzystnie działały zdrowe kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolenowy, eikozapentaenowy, eikozadienowy oraz lignocerynowy.
Ponadto mózg w dobrym stanie pomagały utrzymać przeciwutleniacze i karotenoidy, w tym cis-luteina, trans-luteina, zeaksantyna, witamina E oraz cholina.
Znaczna ilość tych substancji występuje np. w składnikach tzw. diety śródziemnomorskiej.
„Przebadaliśmy poszczególne biomarkery żywieniowe, takie jak profil kwasów tłuszczowych, znane w naukach o żywieniu jako potencjalnie korzystne dla zdrowia. Wyniki zgadzają się z licznymi badaniami w tej dziedzinie, wykazującymi pozytywny wpływ na zdrowie diety śródziemnomorskiej, w której kładzie się nacisk na żywność bogatą w te korzystne składniki odżywcze” – stwierdził prof. Aron Barbey, współautor publikacji, która ukazała się w piśmie „Nature Aging”.
„Nasze badanie wskazuje na konkretne biomarkery żywieniowe, które można pozytywnie powiązać z lepszymi zdolnościami poznawczymi i zdrowiem mózgu” – podkreśla naukowiec.
On i jego zespół zamierzają kontynuować badania, liczą nawet na opracowanie terapii opóźniających starzenie mózgu.
„Kolejny krok będzie obejmował przeprowadzenie randomizowanych, kontrolowanych badań. Wyizolujemy w nich poszczególne substancje odżywcze powiązane z korzystnym działaniem na zdolności poznawcze i zdrowiem mózgu i będziemy podawać je w formie nutraceutyków. Pozwoli nam to definitywnie ocenić, czy zwiększenie poziomu tych związków prowadzi do poprawy możliwości kognitywnych i struktury, funkcji oraz metabolizmu mózgu” – zapowiada prof. Barbey.
„Istnieje ogromne zainteresowanie naukowe i medyczne zrozumieniem wpływu odżywiania na zdrowie mózgu. Dlatego National Institutes of Health niedawno uruchomiły dziesięcioletni, strategiczny plan mający na celu przyspieszenie badań nad żywieniem. Nasza praca bezpośrednio wpisuje się w tę kluczową inicjatywę, ma na celu dostarczenie cennych informacji na temat tego, jak style żywieniowe wpływają na zdrowie mózgu i funkcje poznawcze” – dodaje.
Źródło: relacja Marka Matacza dla PAP.