Naukowcy opisali, jakie składniki odżywcze opóźniają starzenie mózgu

Przeprowadzono już wiele badań nad tym, co szkodzi mózgowi i przyspiesza jego starzenie. Mniej wiadomo o tym, co sprzyja młodości tego narządu. Zdjęcie ilustracyjne (<a href="https://unsplash.com/@nadineprimeau?utm_content=creditCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=unsplash">Nadine Primeau</a> / <a href="https://unsplash.com/photos/close-up-photo-of-vegetable-salad--ftWfohtjNw?utm_content=creditCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=unsplash">Unsplash</a>)

Przeprowadzono już wiele badań nad tym, co szkodzi mózgowi i przyspiesza jego starzenie. Mniej wiadomo o tym, co sprzyja młodości tego narządu. Zdjęcie ilustracyjne (Nadine Primeau / Unsplash)

W nowym badaniu naukowcy sprawdzili, które substancje pochodzące z jedzenia obecne we krwi pomagają zachować młody mózg. Okazało się, że wiele z nich występuje w tzw. diecie śródziemnomorskiej. Ważne są m.in. zdrowe tłuszcze i przeciwutleniacze.

Jak zwracają uwagę specjaliści z Center for Brain na Uniwersytecie Nebraski w Lincoln (USA), przeprowadzono już wiele badań nad tym, co szkodzi mózgowi i przyspiesza jego starzenie. Mniej wiadomo o tym, co sprzyja młodości tego narządu.

Znaczna część wcześniejszych projektów badawczych opierała się na ankietach sprawdzających styl żywienia uczestników.

Teraz w badaniu z udziałem setki ochotników w wieku 65-75 lat naukowcy postąpili inaczej.

Po pierwsze, przeanalizowali dane na temat stanu zdrowia uczestników, a także informacje demograficzne i dotyczące aktywności fizycznej. Z pomocą skanera MRI przyjrzeli się m.in. mózgom uczestników i poddali serii testów sprawdzających zdolności poznawcze.

Po drugie, informacje te odnieśli do stężenia obecnych we krwi różnych związków pochodzących z żywności.

Jak się okazało, osoby, których mózgi wydawały się starsze, miały we krwi inny profil składników odżywczych.

W nowym badaniu naukowcy sprawdzili, które substancje pochodzące z jedzenia obecne we krwi pomagają zachować młody mózg. Zdjęcie ilustracyjne (<a href="https://unsplash.com/@foodreich?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Jo Sonn</a> / <a href="https://unsplash.com/photos/M-tzZD5z720?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>)

W nowym badaniu naukowcy sprawdzili, które substancje pochodzące z jedzenia obecne we krwi pomagają zachować młody mózg. Zdjęcie ilustracyjne (Jo Sonn / Unsplash)

Korzystnie działały zdrowe kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolenowy, eikozapentaenowy, eikozadienowy oraz lignocerynowy.

Ponadto mózg w dobrym stanie pomagały utrzymać przeciwutleniacze i karotenoidy, w tym cis-luteina, trans-luteina, zeaksantyna, witamina E oraz cholina.

Znaczna ilość tych substancji występuje np. w składnikach tzw. diety śródziemnomorskiej.

„Przebadaliśmy poszczególne biomarkery żywieniowe, takie jak profil kwasów tłuszczowych, znane w naukach o żywieniu jako potencjalnie korzystne dla zdrowia. Wyniki zgadzają się z licznymi badaniami w tej dziedzinie, wykazującymi pozytywny wpływ na zdrowie diety śródziemnomorskiej, w której kładzie się nacisk na żywność bogatą w te korzystne składniki odżywcze” – stwierdził prof. Aron Barbey, współautor publikacji, która ukazała się w piśmie „Nature Aging”.

„Nasze badanie wskazuje na konkretne biomarkery żywieniowe, które można pozytywnie powiązać z lepszymi zdolnościami poznawczymi i zdrowiem mózgu” – podkreśla naukowiec.

On i jego zespół zamierzają kontynuować badania, liczą nawet na opracowanie terapii opóźniających starzenie mózgu.

„Kolejny krok będzie obejmował przeprowadzenie randomizowanych, kontrolowanych badań. Wyizolujemy w nich poszczególne substancje odżywcze powiązane z korzystnym działaniem na zdolności poznawcze i zdrowiem mózgu i będziemy podawać je w formie nutraceutyków. Pozwoli nam to definitywnie ocenić, czy zwiększenie poziomu tych związków prowadzi do poprawy możliwości kognitywnych i struktury, funkcji oraz metabolizmu mózgu” – zapowiada prof. Barbey.

„Istnieje ogromne zainteresowanie naukowe i medyczne zrozumieniem wpływu odżywiania na zdrowie mózgu. Dlatego National Institutes of Health niedawno uruchomiły dziesięcioletni, strategiczny plan mający na celu przyspieszenie badań nad żywieniem. Nasza praca bezpośrednio wpisuje się w tę kluczową inicjatywę, ma na celu dostarczenie cennych informacji na temat tego, jak style żywieniowe wpływają na zdrowie mózgu i funkcje poznawcze” – dodaje.

Źródło: relacja Marka Matacza dla PAP.

Tagi:

Wykorzystujemy pliki cookies, by dowiedzieć się, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej strony internetowej i móc usprawnić korzystanie z niej. Dalsze korzystanie z tej strony internetowej jest jednoznaczne z zaakceptowaniem polityki cookies, aktualnej polityki prywatności i aktualnych warunków użytkowania. Więcej informacji Akceptuję