W badaniu z udziałem zróżnicowanej grupy ochotników wykazano, że obecne we krwi metabolity związane z cukrami towarzyszyły gorszym możliwościom poznawczym. Korzystnie działa natomiast tzw. dieta śródziemnomorska.
Jeśli ktoś chce mieć sprawny umysł – powinien zadbać o właściwe odżywianie – taki jest wniosek z nowej pracy naukowców z Brigham and Women’s Hospital.
W etnicznie zróżnicowanej grupie ochotników badacze sprawdzili związki między różnymi, obecnymi we krwi, związanymi z żywieniem substancjami i zdolnościami poznawczymi ochotników. Rozszerzyli w ten sposób swoją wcześniejszą analizę, przeprowadzoną z udziałem mieszkających w USA osób pochodzących z Puerto Rico.
„Nasze badanie ma tę ogromną zaletę, że znacznie rozszerzyliśmy pulę uczestników, dodając różne grupy demograficzne, w porównaniu z poprzednimi projektami badawczymi” – podkreśla dr Tamar Sofer, współautorka publikacji, która ukazała się w piśmie „Alzheimers & Dementia”. – „Pokazuje przy tym, że badania, rozpoczynające się od obserwacji mniejszości, mogą dać początek wglądom ważnym dla innych populacji. Mamy nadzieję, że nasze wyniki pomogą ludziom w dokonywaniu odpowiednich wyborów żywieniowych i poprawie zdrowia umysłowego”.
W nowym badaniu ona i jej koledzy przeanalizowali skład krwi ponad 2 tys. osób pochodzenia latynoskiego, ponad 1300 Europejczyków oraz prawie 500 Afroamerykanów. Wykryli w ten sposób sześć metabolitów, które systematycznie wiązały się z ogólnym pogorszeniem zdolności umysłowych. Cztery z nich to były cukry lub ich pochodne.
Jednocześnie inny metabolit – beta-kryptoksantyna – towarzyszyła lepszym możliwościom poznawczym. Jej obecność we krwi wiązała się tymczasem z wyższym spożyciem owoców.
„Możliwe, że te metabolity to biomarkery, wskazujące na bardziej bezpośrednie związki między dietą i funkcjami poznawczymi” – mówi główna autorka badania dr Einat Granot-Hershkovitz.
Jeśli chodzi o różne style żywienia, to dieta śródziemnomorska wiązała się zarówno z wyższym stężeniem beta-kryptoksantyny, jak i niższym poziomem szkodliwych metabolitów. Zgadza się to z wcześniejszymi badaniami, według których takie zwyczaje żywieniowe wiążą się z lepszą sprawnością umysłową.
Naukowcy przyznają, że obserwacyjny charakter badania utrudnia wyciągnięcie wniosków na temat zależności przyczynowo-skutkowych.
„Podczas gdy przyczynowe związki obserwowane w naszym badaniu mogą być słabe, różne badania wskazywały, że diecie śródziemnomorskiej towarzyszy lepsze zdrowie, w tym umysłowe” – podkreśla dr Sofer.
„Nasze badanie podkreśla wagę zdrowej diety w ochronie funkcji poznawczych we wszystkich grupach etnicznych” – dodaje.
Autor: Marek Matacz, PAP.