Garść orzeszków ziemnych dwa razy dziennie przed posiłkami może przyczynić się do utraty wagi i obniżenia ciśnienia krwi – wykazały nowe badania przeprowadzone przez Uniwersytet Australii Południowej (UniSA).
W badaniu UniSA (ang. University of South Australia) przeprowadzonym we współpracy z Texas Tech University poddano ocenie dwie grupy dorosłych Australijczyków z umiarkowanym lub wysokim ryzykiem cukrzycy typu 2. Sprawdzano efekt spożywania dziennie 70 gramów lekko solonych, suchych, prażonych orzeszków ziemnych jako dodatku do diety odchudzającej, w przeciwieństwie do tradycyjnej niskotłuszczowej diety odchudzającej.
Osoby z „grupy orzechowej” jadły 35 gramów orzeszków ziemnych 30 min przed dwoma głównymi posiłkami, podczas gdy uczestnicy badania z grupy kontrolnej w ogóle nie spożywali orzeszków ziemnych ani masła orzechowego. Obie grupy ograniczyły spożycie kalorii do niecałych 1314 kcal (5500 kJ) w przypadku kobiet i niecałych 1672 kcal (7000 kJ) w przypadku mężczyzn, dodatkowo utrzymując niezmienne wzorce aktywności fizycznej przez cały okres badania.
Naukowcy stwierdzili, że uczestnicy w obu grupach stracili średnio 6,7 kg po sześciu miesiącach, co pokazało, że orzeszki ziemne mogą być częścią diety odchudzającej, która zapewnia klinicznie istotną utratę wagi.
Współautorka badania z Texas Tech University prof. Kristina Petersen (ang. associate professor) stwierdziła we wtorek w komunikacie dla mediów, że badanie odnosi się do niektórych błędnych przekonań na temat wpływu orzeszków ziemnych na zdrowie.
„Ludzie często unikają orzeszków ziemnych, gdy próbują schudnąć, ponieważ uważają, że zawierają one zbyt wiele kilodżuli. Jednak orzeszki ziemne faktycznie mają wysoką wartość sytości, co oznacza, że mogą utrzymać uczucie pełności na dłużej, a to może być naprawdę pomocne dla tych, którzy są na diecie odchudzającej” – powiedziała.
W mailu do „The Epoch Times” Petersen napisała, że wysoka zawartość tłuszczu, białka i błonnika w orzeszkach ziemnych przyczynia się do utrzymania uczucia sytości.
„Prawdopodobnie jedzenie orzeszków ziemnych przed posiłkami spowodowało mniejsze spożycie w czasie posiłków bez uczucia głodu (powszechnego w przypadku diet odchudzających), ale nie mamy danych, które by to bezpośrednio potwierdzały” – napisała.
Orzeszki ziemne obniżają ciśnienie krwi
Oprócz korzyści płynących z jedzenia orzeszków ziemnych w ramach diety odchudzającej, badanie wykazało również, że spożywanie 70 gramów tych orzeszków dziennie obniżyło ciśnienie krwi.
U osób z „grupy orzeszków ziemnych” odnotowano niższe ciśnienie krwi (o 5 mmHg), co równa się 10-procentowej redukcji ryzyka chorób układu krążenia.
Petersen powiedziała, że prawdopodobnie wyższe spożycie tłuszczów nienasyconych i niższe spożycie węglowodanów w „grupie orzechowej” przyczyniło się do obniżenia ciśnienia krwi.
„Niektóre dowody sugerują, że wyższe spożycie tłuszczów jednonienasyconych (znajdujących się w orzeszkach ziemnych) jest związane z niższym ciśnieniem krwi” – powiedziała.
„Dodatkowo, ‘grupa orzechowa’ spożywała mniej sodu i więcej potasu, co również mogło odegrać rolę”.
W artykule przeglądowym zatytułowanym „Peanuts as functional food” (pol. „Orzeszki ziemne jako żywność funkcjonalna”) z 2016 roku odnotowano, że oprócz wysokiej zawartości tłuszczów jednonienasyconych i potasu, do obniżenia ciśnienia krwi mogą przyczyniać się błonnik i inne składniki odżywcze znajdujące się w orzeszkach ziemnych, takie jak magnez i arginina – aminokwas, który jak wykazały badania, może poprawić krążenie i leczyć impotencję.
Steve jest australijskim reporterem mieszkającym w Sydney. Zajmuje się sportem, sztuką i polityką. Jest doświadczonym nauczycielem języka angielskiego, wykwalifikowanym dietetykiem, entuzjastą sportu i muzykiem amatorem. Skontaktuj się z nim pod adresem: [email protected].
@SteveMilneEET
Tekst oryginalny ukazał się w anglojęzycznej edycji „The Epoch Times” dnia 2022-08-30, link do artykułu: https://www.theepochtimes.com/peanuts-good-for-weight-loss-and-lowering-blood-pressure-study_4697250.html