![Czekolada ma właściwości sprzyjające zdrowiu. Zdjęcie ilustracyjne (<a href="https://pixabay.com/pl/users/pixel2013-2364555/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1737462">S. Hermann &amp; F. Richter</a> / <a href="https://pixabay.com/pl/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1737462">Pixabay</a>)](https://epochtimes.pl/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif)
Czekolada ma właściwości sprzyjające zdrowiu. Zdjęcie ilustracyjne (S. Hermann & F. Richter / Pixabay)
Czekolada wyprodukowana z owoców kakaowca, o wysokiej zawartości miazgi, ma sprzyjające zdrowiu właściwości – oceniła w komunikacie przesłanym w środę PAP dr Joanna Orzeł z Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.
Czekolada jest bogata w antyoksydanty, które jak zaznacza dr Orzeł, wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym przez nie wywołanym.
„Zawarte w niej flawonoidy mogą polepszyć kondycję naszego układu sercowo-naczyniowego oraz pozytywnie wpłynąć na ochronę naszej skóry przed promieniowaniem UV” – wyjaśniła. Co więcej, czekolada dobrze wpływa również na gospodarkę cholesterolu i obniża ryzyko ataku serca. Jej wpływ na układ nerwowy często skutkuje poprawą nastroju.
Jak zaznaczyła w komunikacie dr Orzeł, wymienione korzyści spożywania czekolady są możliwe do uzyskania wówczas, gdy dawkowana jest ona racjonalnie.
![Mamy cztery rodzaje czekolady: ciemną – o najkrótszym składzie i wysokim procencie zawartości kakao, deserową, mleczną oraz białą, która nie zawiera kakao i jest mieszaniną utwardzonych tłuszczów i cukru. Zdjęcie ilustracyjne (<a href="https://pixabay.com/pl/users/enotovyj-1196066/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3422350">Enotovyj</a> / <a href="https://pixabay.com/pl/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3422350">Pixabay</a>)](https://epochtimes.pl/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif)
Mamy cztery rodzaje czekolady: ciemną – o najkrótszym składzie i wysokim procencie zawartości kakao, deserową, mleczną oraz białą, która nie zawiera kakao i jest mieszaniną utwardzonych tłuszczów i cukru. Zdjęcie ilustracyjne (Enotovyj / Pixabay)
„Czekolada jest zalecana do umiarkowanego spożycia i z pewnością jest smaczną opcją na dostarczenie porcji dobrych składników do naszego organizmu” – dodała. Jednak ostrzegła, że jest wysokokalorycznym produktem, może wywoływać reakcje alergiczne u osób wrażliwych, a w skrajnych przypadkach jej regularne, niekontrolowane spożycie prowadzi do uzależnienia.
W komunikacie wyjaśniono również, że czekolada wytwarzana jest z owoców kakaowca, a dokładniej z nasion, z których pozyskiwana jest tzw. miazga kakaowa. „Obok miazgi kakaowej w czekoladzie znajdziemy tłuszcz kakaowy (lub inny roślinny) oraz, w zależności od rodzaju, substancje słodzące oraz inne dodatki (np. mleko, bakalie czy orzechy)” – przekazano.
Wśród podstawowych rodzajów czekolady wskazano cztery – ciemną (o najkrótszym składzie i wysokim procencie zawartości kakao), deserową (zawiera dodatek cukru lub innej substancji słodzącej), mleczną (w składzie dodatkowo obok miazgi i tłuszczu ma cukier i mleko) oraz białą (nie zawiera kakao i jest mieszaniną utwardzonych tłuszczów i cukru).
Autorka: Aleksandra Kiełczykowska, PAP.