Żywność w Polsce: 45 proc. uczestników badania przyznało, że wyrzuca jedzenie. To jednak mniej o 11 pkt proc. niż w zeszłym roku

Federacja Polskich Banków Żywności co roku publikuje raport dotyczący marnowania żywności w Polsce. Z badania wynika, że najczęściej są wyrzucane pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Zdjęcie ilustracyjne (<a href="https://unsplash.com/@peterwendt?utm_content=creditCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=unsplash">Peter Wendt</a> / <a href="https://unsplash.com/photos/carrots-and-leeks--r5KSMkyoSc?utm_content=creditCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=unsplash">Unsplash</a>)

Federacja Polskich Banków Żywności co roku publikuje raport dotyczący marnowania żywności w Polsce. Z badania wynika, że najczęściej są wyrzucane pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Zdjęcie ilustracyjne (Peter Wendt / Unsplash)

45 proc. respondentów badania dotyczącego marnowania żywności w Polsce przyznało, że zdarza im się wyrzucać jedzenie, a najczęściej pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. W Polsce rocznie marnuje się prawie 3 mln ton żywności – czytamy również w informacji na temat badania.

Z okazji Światowego Dnia Żywności, obchodzonego 16 października, Federacja Polskich Banków Żywności każdego roku publikuje raport dotyczący marnowania żywności w Polsce. Jak zaznaczono w opisie, na użytek raportu „Nie Marnuj Jedzenia 2024” Banki Żywności przeprowadziły badanie w grupie 1000 osób.

W materiale zwrócono uwagę, że w polskich gospodarstwach domowych rocznie marnuje się prawie 3 mln ton żywności. „Jednocześnie aż 6,6 proc. Polaków żyje poniżej progu ubóstwa” – podano.

W badaniu 45 proc. respondentów przyznało, że wyrzuca jedzenie przynajmniej od czasu do czasu. Jak jednak zauważono w opisie raportu: „Pozytywnym sygnałem jest jednak spadek deklaracji o marnowaniu żywności aż o 11 punktów procentowych w porównaniu z 2023 rokiem, a także wysoki odsetek – 45 proc. – respondentów deklarujących, że nie marnują żywności”.

Autorzy raportu podkreślili, że marnowanie żywności nie jest jedynie problemem ekologicznym, lecz także społecznym i ekonomicznym. „Żywność, którą jako Banki Żywności ratujemy przed zmarnowaniem, ma dla nas ogromną wartość – można ją przekazać na rzecz osób potrzebujących, co stanowi kluczowy element naszej działalności. Chcemy, aby ludzie postrzegali jedzenie jako cenny zasób, który każdy powinien szanować i mądrze wykorzystywać” – stwierdziła cytowana w informacji o raporcie Beata Ciepła, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.

Jak wskazano, 27 proc. badanych wyrzuca żywność „parę razy w miesiącu”. Autorzy badania stwierdzili, że częste marnowanie jedzenia wynika przede wszystkim z upływu terminu przydatności do spożycia, niewłaściwego planowania posiłków, nadmiernych zakupów i niewłaściwego przechowywania żywności.

Federacja poinformowała, że najczęściej marnowanym produktem spożywczym w Polsce jest chleb – dwie trzecie respondentów przyznaje się do jego wyrzucania. Na kolejnych miejscach znalazły się wędliny (36 proc.), warzywa (34 proc.) i owoce (30 proc.), co wskazuje na to, jak zaznaczyli autorzy, że produkty łatwo się psujące, wymagające odpowiedniego przechowywania i szybkiej konsumpcji są najczęściej wyrzucane.

Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego zrzeszająca 31 Banków Żywności w całej Polsce. Każdy z nich codziennie odbiera ze sklepów i od producentów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, Domów Pomocy Społecznej, świetlic środowiskowych, hospicjów, domów dziecka lub ośrodków wsparcia dla samotnych matek.

Źródła: PAP, Banki Żywności.

Tagi:

Wykorzystujemy pliki cookies, by dowiedzieć się, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej strony internetowej i móc usprawnić korzystanie z niej. Dalsze korzystanie z tej strony internetowej jest jednoznaczne z zaakceptowaniem polityki cookies, aktualnej polityki prywatności i aktualnych warunków użytkowania. Więcej informacji Akceptuję