Uboga w cukier zdrowa dieta to młodsze komórki – stwierdzają badacze

Dieta bogata w korzystne składniki a uboga w cukier wiąże się z niższym wiekiem biologicznym organizmu na poziomie komórkowym. Zdjęcie ilustracyjne (<a href="https://unsplash.com/@faran_raufi?utm_content=creditCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=unsplash">Faran Raufi</a> / <a href="https://unsplash.com/photos/a-wooden-bowl-filled-with-sugar-on-top-of-a-wooden-table-u_Mwofs_zu0?utm_content=creditCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=unsplash">Unsplash</a>)

Dieta bogata w korzystne składniki a uboga w cukier wiąże się z niższym wiekiem biologicznym organizmu na poziomie komórkowym. Zdjęcie ilustracyjne (Faran Raufi / Unsplash)

Bogata w korzystne składniki i uboga w cukier dieta jest związana z niższym wiekiem biologicznym organizmu na poziomie komórkowym – ustalili badacze.

Naukowcy z University of California, San Francisco zaprosili do badania ponad 300 kobiet w średnim wieku, rasy białej oraz czarnej.

Średnio – według deklaracji – spożywały one 61,5 grama cukru dodanego dziennie, chociaż rozpiętość w tym względzie była duża: od zaledwie 2,7 do 316 gramów dodanego cukru dziennie. Tabliczka mlecznej czekolady zawiera ok. 25 gramów cukru dodanego, a puszka coli ok. 39 gramów – przypominają naukowcy.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaleca, aby dorośli spożywali nie więcej niż 50 gramów dodanego cukru dziennie.

Następnie badacze przyjrzeli się świadczącym o wieku komórek zmianom epigenetycznym (dotyczącym aktywności różnych genów). Okazało się, że im zdrowiej ktoś się odżywiał, tym komórki były młodsze.

Niekorzystne zmiany można było przy tym zauważyć już przy konsumpcji dodatkowego grama cukru dziennie.

„Biorąc pod uwagę, że wzorce epigenetyczne wydają się odwracalne, może się okazać, że eliminacja 10 gramów cukru dodanego dziennie jest równoznaczna z cofnięciem zegara biologicznego o 2,4 miesiąca, jeśli będzie utrzymywana przez pewien czas” – mówi współautorka badania prof. Barbara Laraia.

Szczególnie korzystnie działało żywienie według tzw. diety śródziemnomorskiej. Istotne były przy tym składniki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniacze, w tym kluczowe witaminy i minerały.

Według badaczy szczególnie korzystne okazało się żywienie według tzw. diety śródziemnomorskiej. Zdjęcie ilustracyjne (<a href="https://unsplash.com/@nadineprimeau?utm_content=creditCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=unsplash">Nadine Primeau</a> / <a href="https://unsplash.com/photos/close-up-photo-of-vegetable-salad--ftWfohtjNw?utm_content=creditCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=unsplash">Unsplash</a>)

Według badaczy szczególnie korzystne okazało się żywienie według tzw. diety śródziemnomorskiej. Zdjęcie ilustracyjne (Nadine Primeau / Unsplash)

„Badane przez nas diety są zgodne z obecnymi zaleceniami dotyczącymi zapobiegania chorobom i promowania zdrowia, a zwłaszcza podkreślającymi siłę przeciwutleniających i przeciwzapalnych składników odżywczych” – powiedziała dr Dorothy Chiu, główna autorka badania opublikowanego w „JAMA Network Open”.

„Z punktu widzenia medycyny stylu życia to budujące, widzieć, jak przestrzeganie tych zaleceń może przyczynić się do zachowania młodszego wieku komórkowego w porównaniu z wiekiem chronologicznym” – podkreśla.

„Wiemy, że wysoki poziom dodanych cukrów wiąże się z pogorszeniem zdrowia metabolicznego i wcześniejszym występowaniem chorób. Cukier działa prawdopodobnie silniej niż jakikolwiek inny czynnik żywieniowy. Teraz wiemy także, że przyspieszone starzenie epigenetyczne leży u podstaw tego związku, a to prawdopodobnie jeden z wielu sposobów, w jaki nadmierne spożycie cukru ogranicza długowieczność” – dodała współautorka odkrycia dr Elissa Epel.

Autor: Marek Matacz, PAP.

Tagi:

Wykorzystujemy pliki cookies, by dowiedzieć się, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej strony internetowej i móc usprawnić korzystanie z niej. Dalsze korzystanie z tej strony internetowej jest jednoznaczne z zaakceptowaniem polityki cookies, aktualnej polityki prywatności i aktualnych warunków użytkowania. Więcej informacji Akceptuję