Rozpoczął się nabór drużyn Festiwalu Śląskie Smaki

Festiwal Śląskie Smaki jest największą imprezą kulinarną organizowaną w województwie śląskim. Promuje bardzo różnorodną kuchnię wszystkich jego subregionów. Zdjęcie ilustracyjne (Pexels / <a href="https://pixabay.com/pl/photos/restauracja-gotowania-szef-kuchni-1284351/">Pixabay</a>)

Festiwal Śląskie Smaki jest największą imprezą kulinarną organizowaną w województwie śląskim. Promuje bardzo różnorodną kuchnię wszystkich jego subregionów. Zdjęcie ilustracyjne (Pexels / Pixabay)

Zawodowi kucharze, uczniowie szkół gastronomicznych i amatorzy mogą wziąć udział w rywalizacji o tytuł Eksperta Śląskich Smaków podczas Festiwalu Śląskie Smaki, który odbędzie się 16 czerwca w Rudach. Rozpoczął się nabór drużyn.

Festiwal jest największą imprezą kulinarną organizowaną w województwie śląskim. Promuje bardzo różnorodną kuchnię wszystkich jego subregionów, ożywiając ich kulinarne tradycje.

Organizująca festiwal Śląska Organizacja Turystyczna podała w środę, że łącznie do konkursu mogą stanąć maksymalnie 24 drużyny – po 8 z każdej kategorii. Ekipy amatorów mogą się składać z 1 do 4 osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych – z 1 do 2 osób.

Tegoroczna, czwarta edycja festiwalu odbędzie się 16 czerwca w Pocysterskim Zespole Klasztorno-Pałacowym w Rudach. Uczestnicy konkursu kulinarnego będą walczyć o tytuł Eksperta Śląskich Smaków oraz Złoty, Srebrny i Brązowy Durszlak.

Elementem festiwalu jest też „Bitwa smaków”, w której udział bierze znany śląski kucharz Remigiusz Rączka wraz z kolegą po fachu. Zmierzą się z tematem właściwym dla miejsca, w którym odbędzie się wydarzenie. Szczegółów jeszcze nie ujawniono. Dodatkową atrakcją będzie m.in. koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny. Na dzieci będą czekać konkursy i animacje.

Przedstawiciele organizującej festiwal Śląskiej Organizacji Turystycznej uznali swego czasu, że kuchnia – jedna z najlepiej rozpoznawalnych kuchni regionalnych w Polsce – może stać się atrakcją województwa śląskiego. W 2006 roku zaczęto organizować wiosenny Festiwal Kuchni Śląskiej, przemianowany z czasem na Festiwal Śląskie Smaki. Z festiwalu wyewoluował pomysł na utworzenie szlaku restauracji z regionalną kuchnią, w których można skosztować śląskich przysmaków.

Autorka: Anna Gumułka, PAP.

Tagi:

Wykorzystujemy pliki cookies, by dowiedzieć się, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej strony internetowej i móc usprawnić korzystanie z niej. Dalsze korzystanie z tej strony internetowej jest jednoznaczne z zaakceptowaniem polityki cookies, aktualnej polityki prywatności i aktualnych warunków użytkowania. Więcej informacji Akceptuję