„Przy książęcym stole” – czym raczono się na średniowiecznych dworach

Wystawa „Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu” zostanie zaprezentowana na Zamku Piastowskim w Raciborzu. Na zdjęciu część Zamku Piastowskiego od strony dziedzińca, 2011 r., widoczne jeszcze prace remontowe (Olos88 – praca własna, CC0 / <a href="https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16829790">Wikimedia</a>)

Wystawa „Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu” zostanie zaprezentowana na Zamku Piastowskim w Raciborzu. Na zdjęciu część Zamku Piastowskiego od strony dziedzińca, 2011 r., widoczne jeszcze prace remontowe (Olos88 – praca własna, CC0 / Wikimedia)

Wydarzenie nie tylko dla łasuchów, ale dla wszystkich, którzy interesują się historią i ginącymi zawodami. Czesi zwiedzali pełną smaków wystawę na zamku w Hradcu nad Morawicą, Polacy będą mogli ją podziwiać już od jutra na Zamku Piastowskim w Raciborzu. O tym, jakie kulinarne upodobania mieli średniowieczni arystokraci na terenie Śląska, będzie można przekonać się podczas ekspozycji zorganizowanej w ramach polsko-czeskiego projektu „Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu”. Wernisaż rozpocznie się we wtorek 11 września o godz. 17.

Smaki sprzed wieków

W Polsce wystawa zostanie zaprezentowana w najcenniejszym zabytku średniowiecznym na Śląsku, czyli w Zamku Piastowskim w Raciborzu, gdzie mieści się kaplica św. Tomasza Becketa z Canterbury, zwana perłą śląskiego gotyku. Zamek na przestrzeni wieków ulegał wielu przebudowom i dziś prezentuje mieszankę różnorodnych stylów architektonicznych.

Zamek Piastowski na przestrzeni wieków ulegał wielu przebudowom i dziś prezentuje mieszankę różnorodnych stylów architektonicznych. Na zdjęciu Zamek w trakcie remontu, 2010 r. (Olos88 – praca własna, <a href="https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11950335">domena publiczna</a>)

Zamek Piastowski na przestrzeni wieków ulegał wielu przebudowom i dziś prezentuje mieszankę różnorodnych stylów architektonicznych. Na zdjęciu Zamek w trakcie remontu, 2010 r. (Olos88 – praca własna, domena publiczna)

Jak opowiada Mariola Jakacka, dyrektor Zamku: – Na książęcych stołach na całym Śląsku gościły wtedy podobne potrawy, bo mieliśmy takie same lasy, a w nich takie same zwierzęta. Dominowała dziczyzna i słodkości na bazie kaszy słodzonej miodem. Potraw przyrządzonych według średniowiecznych receptur będzie można skosztować podczas wernisażu.

Dodatkowe atrakcje podczas wernisażu zapewnią specjalni goście. Pierwszy z nich to garncarz, który zademonstruje, jak wykonywano naczynia w średniowieczu. Pojawi się też pszczelarz, który podzieli się wiedzą o chętnie spożywanym w wiekach średnich miodzie pitnym oraz pokaże, jak robi się świece z wosku pszczelego.

 Zamek Piastowski na przełomie XVII i XVIII w. (Friedrich Bernhard Werner – Grzegorz Wawoczny: Zamek w Raciborzu. Racibórz: Wydawnictwo i Agencja Informacyjna WAW, 2002, vollständig in: Bildarchiv Austria / <a href="https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7391396">domena publiczna</a>)

Zamek Piastowski na przełomie XVII i XVIII w. (Friedrich Bernhard Werner – Grzegorz Wawoczny: Zamek w Raciborzu. Racibórz: Wydawnictwo i Agencja Informacyjna WAW, 2002, vollständig in: Bildarchiv Austria / domena publiczna)

Owoc polsko-czeskiej współpracy

Ekspozycje na temat wspólnej historii i kultury kulinariów z epoki średniowiecza na obszarze obecnego Euroregionu Silesia powstały dzięki współpracy z Instytutem Dziedzictwa Narodowego – Oddział w Ostrawie i Uniwersytetem Śląskim w Opawie.
Przedsięwzięcie zostało dofinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa RP „Przekraczamy Granice”, w ramach Funduszu Mikroprojektów w Euroregionie Silesia 2014-2020.

A.I., źródła: PAP, zamekpiastowski.pl.

Tagi:

Drogi Czytelniku,

od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), w skrócie nazywane RODO.

W myśl tych przepisów, abyśmy mogli nadal dostarczać Ci treści naszego serwisu oraz pracować nad jego rozwojem, np. mierzyć jego zasięg, potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych przez pliki cookies, które podczas przeglądania naszych stron zapisują się na urządzeniu, z którego korzystasz.

Na dole niniejszej informacji znajduje się przycisk, którym możesz potwierdzić swoją zgodę. Twoje dane będą wykorzystywane w celach marketingowych oraz analitycznych. Więcej informacji znajdziesz na naszej stronie O prywatności.

Administratorzy danych i podmioty, którym będziemy powierzać przetwarzanie Twoich danych

Administratorem danych jest Fundacja „Nowa Epoka”, więcej infomacji znajdziesz na naszej stronie O prywatności.
Informacje o podmiotach, którym będziemy powierzać przetwarzanie Twoich danych także znajdziesz na stronie O prywatności.

W jakim celu będziemy przetwarzać dane:

  • analitycznym
  • by lepiej dopasować treści redakcyjne do Twoich zainteresowań
  • by zapobiec (np. poprzez wykrywanie botów) ewentualnym nadużyciom w usługach i zapewnić bezpieczeństwo korzystania z serwisu.

Zgodnie z nowymi przepisami masz prawo w dowolnym momencie wycofać swoją zgodę, żądać usunięcia Twoich danych. Jak to zrobić, opisujemy na stronie O prywatności.

Podstawy prawne przetwarzania Twoich danych osobowych

Każde przetworzenie Twoich danych osobowych musi mieć oparcie w odpowiednich przepisach. I tak, podstawą prawną przetwarzania Twoich danych osobowych w celach analitycznych oraz w celu zapewnienia bezpiecznego i niezakłóconego korzystania z serwisu jest tzw. uzasadniony interes administratora, opisany w art. 6 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), tzw. RODO. W pozostałych przypadkach przetwarzanie Twoich danych będzie się odbywać na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Jeśli więc zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych przez pliki cookies, które podczas przeglądania naszych stron zapisują się na urządzeniu, z którego korzystasz, kliknij w poniższy przycisk.