„Przy książęcym stole” – czym raczono się na średniowiecznych dworach

Wystawa „Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu” zostanie zaprezentowana na Zamku Piastowskim w Raciborzu. Na zdjęciu część Zamku Piastowskiego od strony dziedzińca, 2011 r., widoczne jeszcze prace remontowe (Olos88 – praca własna, CC0 / <a href="https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16829790">Wikimedia</a>)

Wystawa „Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu” zostanie zaprezentowana na Zamku Piastowskim w Raciborzu. Na zdjęciu część Zamku Piastowskiego od strony dziedzińca, 2011 r., widoczne jeszcze prace remontowe (Olos88 – praca własna, CC0 / Wikimedia)

Wydarzenie nie tylko dla łasuchów, ale dla wszystkich, którzy interesują się historią i ginącymi zawodami. Czesi zwiedzali pełną smaków wystawę na zamku w Hradcu nad Morawicą, Polacy będą mogli ją podziwiać już od jutra na Zamku Piastowskim w Raciborzu. O tym, jakie kulinarne upodobania mieli średniowieczni arystokraci na terenie Śląska, będzie można przekonać się podczas ekspozycji zorganizowanej w ramach polsko-czeskiego projektu „Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu”. Wernisaż rozpocznie się we wtorek 11 września o godz. 17.

Smaki sprzed wieków

W Polsce wystawa zostanie zaprezentowana w najcenniejszym zabytku średniowiecznym na Śląsku, czyli w Zamku Piastowskim w Raciborzu, gdzie mieści się kaplica św. Tomasza Becketa z Canterbury, zwana perłą śląskiego gotyku. Zamek na przestrzeni wieków ulegał wielu przebudowom i dziś prezentuje mieszankę różnorodnych stylów architektonicznych.

Zamek Piastowski na przestrzeni wieków ulegał wielu przebudowom i dziś prezentuje mieszankę różnorodnych stylów architektonicznych. Na zdjęciu Zamek w trakcie remontu, 2010 r. (Olos88 – praca własna, <a href="https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11950335">domena publiczna</a>)

Zamek Piastowski na przestrzeni wieków ulegał wielu przebudowom i dziś prezentuje mieszankę różnorodnych stylów architektonicznych. Na zdjęciu Zamek w trakcie remontu, 2010 r. (Olos88 – praca własna, domena publiczna)

Jak opowiada Mariola Jakacka, dyrektor Zamku: – Na książęcych stołach na całym Śląsku gościły wtedy podobne potrawy, bo mieliśmy takie same lasy, a w nich takie same zwierzęta. Dominowała dziczyzna i słodkości na bazie kaszy słodzonej miodem. Potraw przyrządzonych według średniowiecznych receptur będzie można skosztować podczas wernisażu.

Dodatkowe atrakcje podczas wernisażu zapewnią specjalni goście. Pierwszy z nich to garncarz, który zademonstruje, jak wykonywano naczynia w średniowieczu. Pojawi się też pszczelarz, który podzieli się wiedzą o chętnie spożywanym w wiekach średnich miodzie pitnym oraz pokaże, jak robi się świece z wosku pszczelego.

 Zamek Piastowski na przełomie XVII i XVIII w. (Friedrich Bernhard Werner – Grzegorz Wawoczny: Zamek w Raciborzu. Racibórz: Wydawnictwo i Agencja Informacyjna WAW, 2002, vollständig in: Bildarchiv Austria / <a href="https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7391396">domena publiczna</a>)

Zamek Piastowski na przełomie XVII i XVIII w. (Friedrich Bernhard Werner – Grzegorz Wawoczny: Zamek w Raciborzu. Racibórz: Wydawnictwo i Agencja Informacyjna WAW, 2002, vollständig in: Bildarchiv Austria / domena publiczna)

Owoc polsko-czeskiej współpracy

Ekspozycje na temat wspólnej historii i kultury kulinariów z epoki średniowiecza na obszarze obecnego Euroregionu Silesia powstały dzięki współpracy z Instytutem Dziedzictwa Narodowego – Oddział w Ostrawie i Uniwersytetem Śląskim w Opawie.
Przedsięwzięcie zostało dofinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa RP „Przekraczamy Granice”, w ramach Funduszu Mikroprojektów w Euroregionie Silesia 2014-2020.

A.I., źródła: PAP, zamekpiastowski.pl.

Tagi:

Wykorzystujemy pliki cookies, by dowiedzieć się, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej strony internetowej i móc usprawnić korzystanie z niej. Dalsze korzystanie z tej strony internetowej jest jednoznaczne z zaakceptowaniem polityki cookies, aktualnej polityki prywatności i aktualnych warunków użytkowania. Więcej informacji Akceptuję