Mieszkańcy Krakowa od środy mogą korzystać z aplikacji Too Good To Go do walki z marnowaniem żywności. Umożliwia ona kupowanie jedzenia, którego restauracje, hotele czy cukiernie nie zdążyły sprzedać w ciągu dnia.
Too Good To Go działa na zasadach podobnych do funkcjonowania innych aplikacji do zamawiania posiłków. Klient kupuje „paczkę niespodziankę”, w której jest niesprzedane w ciągu dnia jedzenie, i płaci za nie około jednej trzeciej ceny.
– Dlaczego niespodzianka? Bo nigdy nie wiadomo, jakie jedzenie, jakie produkty zostaną niesprzedane – wyjaśnił Kuba Walasek z zespołu Too Good To Go podczas środowej prezentacji w Krakowie. – Użytkownicy aplikacji znają opis miejsca, wiedzą, czego mogą się spodziewać, natomiast szczegóły na temat tego, co dokładnie znajdzie się w środku, po prostu pozostaną niespodzianką – dodał.
W ofercie znajdą się produkty i posiłki z restauracji, barów, kawiarni, cukierni, piekarni, hoteli i innych miejsc, które docelowo włączą się w działalność Too Good To Go. Kraków jest drugim, po Warszawie, miastem, w którym dostępna jest taka forma zakupów.
Jak podkreślił Walasek, dzięki temu przez ostatnie trzy lata udało się utworzyć „największą na świecie społeczność pogromców marnowania jedzenia”. – Jesteśmy największą na świecie platformą do sprzedaży nadwyżek żywności i najchętniej ściąganą aplikacją do walki z marnowaniem jedzenia – podkreślił.
Wyjaśnił, że Too Good To Go działa w 11 krajach i współpracuje z 27 tys. partnerów. Wśród nich są zarówno małe sklepy detaliczne, jak i wielkie sieci handlowe; ekskluzywne hotele i food trucki; restauracje, bary i kawiarnie. Z usług tych korzysta 13 mln użytkowników. – Wspólnymi siłami uratowaliśmy ponad 18 mln posiłków – podkreślił Walasek.
– Naszym celem jest zmieniać postawy i stworzyć globalny ruch społeczny przeciw marnowaniu jedzenia – dodał.
Według szacunków statystyczny Polak rocznie wyrzuca do kosza 235 kg jedzenia, co przekłada się na ok. 9 mln ton.
W poniedziałek prezydencka kancelaria podała, że prezydent Andrzej Duda podpisał Ustawę o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Przewiduje ona m.in. obowiązek przekazywania przez sklepy nieodpłatnie niesprzedanej żywności na cele charytatywne.
Źródło: PAP.