Po burzach i ciepłych nocach mogą pojawić się w lasach gatunki grzybów ulubione przez zbieraczy

Zdjęcie ilustracyjne, niedatowane. Borowik szlachetny w Lesie Rudnickim w Grudziądzu (<a href="https://unsplash.com/@epan5?utm_content=creditCopyText&utm_medium=referral&utm_source=unsplash">Krzysztof Niewolny</a> / <a href="https://unsplash.com/photos/brown-mushroom--nMPFpR9tek?utm_content=creditCopyText&utm_medium=referral&utm_source=unsplash">Unsplash</a>)

Zdjęcie ilustracyjne, niedatowane. Borowik szlachetny w Lesie Rudnickim w Grudziądzu (Krzysztof Niewolny / Unsplash)

W tym roku sezon na zbieranie grzybów rozpoczął się szybciej niż zwykle – powiedziała PAP Małgorzata Czyżewska z Wydziału Ochrony Przyrody Dyrekcji Generalnej Lasów Państwowych.

Grzyby są w lesie przez cały rok. Jak powiedziała PAP przedstawicielka Dyrekcji Generalnej Lasów Państwowych, inaczej oczywiście wygląda sytuacja w przypadku ich owocników, których zbieranie niektórzy z nas traktują jako coś w rodzaju „sportu narodowego”.

„W tym roku, ze względu na mocne przyspieszenie rozwoju wszystkich elementów przyrodniczych, sezon na grzyby rozpoczął się już w połowie maja. Już były informacje, że spotykane są pieprzniki jadalne (kurki – przyp. PAP). Po ostatnich burzach, które przeszły przez Polskę, i po kolejnych ciepłych nocach pojawią się borowiki szlachetne, borowiki sosnowe i koźlarze pomarańczowożółte” – zaznaczyła ekspertka.

Obecnie występujące warunki w lasach są idealnymi dla owocnikowania grzybów, które lubią ciepło i wilgoć. Oczywiście wszystko jest uzależnione od lokalizacji w Polsce i dobowych sum opadów.

Przedstawicielka Wydziału Ochrony Przyrody zaznaczyła, że grzybów nie można zbierać w rezerwatach przyrody.

Źródło: PAP.

Tagi:

Wykorzystujemy pliki cookies, by dowiedzieć się, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej strony internetowej i móc usprawnić korzystanie z niej. Dalsze korzystanie z tej strony internetowej jest jednoznaczne z zaakceptowaniem polityki cookies, aktualnej polityki prywatności i aktualnych warunków użytkowania. Więcej informacji Akceptuję