Przepis na letni dzień – potrawka z cieciorki

Daniem łatwym w przygotowaniu, szybkim i przyjemnym do wykonania jest potrawka z cieciorki (fot. dzięki uprzejmości Magdaleny Kluz)

Daniem łatwym w przygotowaniu, szybkim i przyjemnym do wykonania jest potrawka z cieciorki (fot. dzięki uprzejmości Magdaleny Kluz)

W ciepłe letnie dni zazwyczaj nie ma się ochoty na coś kalorycznego czy zmyślnego niczym dzieło z finału programów kulinarnych. W takie dni królują w naszym domu dania, które wymagają spędzenia krótkiego czasu w kuchni.

Mimo przyjemności, jaką daje gotowanie, szkoda mi tracić okazje do spędzenia czasu z rodziną na słońcu, nad wodą czy za kierownicą roweru. Naszą królową z serii „dania łatwe, szybkie i przyjemne do wykonania” jest więc tak zwana potrawka z cieciorki. Myślę, że ta pożywna w białko i sycąca potrawa zachwyci nawet podniebienia osób na diecie ketogenicznej czy wegetariańskiej.

Składniki:

  • mała zwykła cebula / może być szalotka
  • dwa ząbki czosnku
  • 400 g gotowanej cieciorki, może być ze słoika/puszki
  • świeży szpinak 250 g, może być mrożony (wtedy daję 7-8 kostek)
  • śmietanka 30% 200 g
  • ser Parmigiano Reggiano / Grana Padano 100 g (ok. połowy opakowania)
  • kilka sztuk suszonych pomidorów (mogą być ze słoika w oleju – wybieram wtedy słoik pomidorów z osiedlowego hipermarketu)
  • ewentualnie makaron (świderki lub piórka)
  • sos pomidorowy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa i oregano
Potrawka z cieciorki (fot. dzięki uprzejmości Magdaleny Kluz)

Potrawka z cieciorki (fot. dzięki uprzejmości Magdaleny Kluz)

Kroki:

Jeśli chcecie użyć świeżej cieciorki, co najmniej 8 h musi moczyć się w wodzie, potem wrzucamy do posolonej wody aż do zmiękczenia nasion. Następnie zalewamy zimną wodą do przestudzenia.

Podobnie przygotowujemy suszone pomidory, jeśli nie wybraliście tych ze słoika. Namaczamy ok. godziny w wodzie (wodę po pomidorach warto sobie zostawić, by dodać pod koniec gotowania całości, gdy dojdzie do zbyt dużej redukcji sosu), po namoczeniu kroimy w cienkie paski.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie cebuli i czosnku. Kroimy je w kosteczkę i wrzucamy na tłuszcz (może być to olej rzepakowy albo masło klarowane) aż do zeszklenia się cebuli.

Następnie dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Jeśli macie świeży szpinak, czekamy, aż skurczą się liście. Jeśli mrożone, czekamy, aż puszczą wodę, dopiero wtedy mieszamy.

Następnym krokiem jest dodanie ugotowanej cieciorki i pokrojonych w paski suszonych pomidorów.

Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, oregano i gałki muszkatołowej. Wszystko dusimy przez 2-3 minuty, potem dodajemy sos pomidorowy i koncentrat.

Mieszamy i jeśli chcemy, możemy dodać teraz makaron ugotowany al dente. Jeśli nie chcemy makaronu, dodajemy tylko śmietankę i ser.

Mieszamy i dusimy całość ok. 15 minut.

I gotowe!

Można przystroić danie natką pietruszki.

Smacznego!

Tagi:

Wykorzystujemy pliki cookies, by dowiedzieć się, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej strony internetowej i móc usprawnić korzystanie z niej. Dalsze korzystanie z tej strony internetowej jest jednoznaczne z zaakceptowaniem polityki cookies, aktualnej polityki prywatności i aktualnych warunków użytkowania. Więcej informacji Akceptuję