Niemal 3 tony warzyw i owoców zebrano podczas zbiórki na stołecznych targowiskach

Na warszawskich targowiskach miejskich przeprowadzono pilotażowy projekt zbiórek niesprzedanej żywności. Zdjęcie ilustracyjne w nieoznaczonej lokalizacji (<a href="https://pixabay.com/pl/users/expresselblag-1341385/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=935088">Sebastian Bona-Kuchejda</a> / <a href="https://pixabay.com/pl/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=935088">Pixabay</a>)

Na warszawskich targowiskach miejskich przeprowadzono pilotażowy projekt zbiórek niesprzedanej żywności. Zdjęcie ilustracyjne w nieoznaczonej lokalizacji (Sebastian Bona-Kuchejda / Pixabay)

Warszawa przeprowadziła pilotażowy projekt zbiórek niesprzedanych na miejskich targowiskach warzyw i owoców. W kilka tygodni udało się ich zebrać niemal 3 tony – przekazał stołeczny ratusz.

Warszawa przeprowadziła pilotażowy projekt zbiórek na miejskich targowiskach niesprzedanej żywności, aby zminimalizować skutki jej marnowania. Udało się zebrać niemal 3 tony warzyw i owoców, które trafiły do potrzebujących.

W projekcie trwającym przez dwa miesiące (sierpień i wrzesień) uczestniczyły trzy miejskie targowiska: Wolumen, Hale Mirowskie i Targowisko Bemowo. Jak podał stołeczny ratusz, na targowisku Wolumen zebrano prawie 2 tony warzyw i owoców, na Halach Mirowskich ok. 500 kg oraz 240 kg na bemowskim targowisku, na którym zbiórka trwała jedynie dwa dni. Łącznie przed zmarnowaniem uratowano niemal 3 tony warzyw i owoców.

„Ze względu na końcówkę lata padły rekordy, jeśli chodzi o zbiór np. pomidorów, bo jednego dnia udało się ich uratować aż 78 kilogramów, a innego – prawie 80 kilogramów śliwek. Poza tym sprzedawcy na rzecz potrzebujących przekazywali także ziemniaki, marchew, dynie, jabłka, pietruszki, cukinie, ogórki, a podczas jednej ze zbiórek nawet dwadzieścia pęków świeżego jarmużu” – poinformował ratusz.

Produkty były następnie segregowane i przekazywane organizacjom pomagającym potrzebującym, np. do Stowarzyszenia Otwarte Drzwi, Fundacji Radość czy Centrum Pomocy Bliźniemu.

Jak zaznaczył ratusz, pilotaż projektu nie zakończyłby się takim sukcesem, gdyby nie chętni do współpracy i pomocy sprzedawcy z warszawskich targowisk. Przybywało ich z każdą zbiórką, a wolontariusze dzielili się wiedzą na temat przeprowadzanego pilotażu oraz problemu marnowania jedzenia. „Tylko w Polsce rocznie marnuje się ok. 5 milionów ton jedzenia” – podkreślił magistrat.

Zbiórki zrealizował Bank Żywności SOS w Warszawie, który wygrał otwarty konkurs ofert przeprowadzony przez stołeczne Centrum Komunikacji Społecznej. Miasto planuje kontynuować ten projekt w 2022 roku.

Autorka: Marta Stańczyk, PAP.

Tagi:

Wykorzystujemy pliki cookies, by dowiedzieć się, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej strony internetowej i móc usprawnić korzystanie z niej. Dalsze korzystanie z tej strony internetowej jest jednoznaczne z zaakceptowaniem polityki cookies, aktualnej polityki prywatności i aktualnych warunków użytkowania. Więcej informacji Akceptuję