Naukowcy uważają, że być może odkryli przyczynę choroby Alzheimera

Archiwalne zdjęcie ludzkiego mózgu wykonane za pomocą skanera pozytonowej tomografii emisyjnej, zwanej również skanowaniem PET, wyświetlone na ekranie w Regionalnym i Uniwersyteckim Centrum Szpitalnym w Breście, zachodnia Francja, 9.01.2019 r. (Fred Tanneau/AFP/Getty Images)

Archiwalne zdjęcie ludzkiego mózgu wykonane za pomocą skanera pozytonowej tomografii emisyjnej, zwanej również skanowaniem PET, wyświetlone na ekranie w Regionalnym i Uniwersyteckim Centrum Szpitalnym w Breście, zachodnia Francja, 9.01.2019 r. (Fred Tanneau/AFP/Getty Images)

Naukowcy twierdzą, że prawdopodobnie odkryli, na poziomie molekularnym, przyczynę choroby Alzheimera.

Naukowcy z University of California-Riverside stwierdziliostatnich wynikach badań, że klucz do zrozumienia choroby Alzheimera może mieć związek z białkami „tau”, które prawdopodobnie powodują powstawanie splątków neurofibrylarnych – znajdujących się w mózgach pacjentów z chorobą Alzheimera. Wcześniej badacze sugerowali, że przyczyną mogą być blaszki amyloidowe, które są nagromadzeniem peptydów amyloidowych.

Zarówno blaszki amyloidowe, jak i splątki neurofibrylarne są krytycznymi wskaźnikami, których lekarze szukają, próbując zdiagnozować chorobę Alzheimera.

„Mniej więcej 20 proc. ludzi ma blaszki, ale nie ma żadnych oznak demencji” – stwierdził w oświadczeniu profesor chemii UCR Ryan Julian. „To sprawia, że wydaje się, iż same blaszki miażdżycowe nie są przyczyną”.

Naukowcy skupili się na różnych strukturach, jakie mogą wytwarzać pojedyncze cząsteczki znane jako izomery.

„Izomer to ta sama cząsteczka o innej orientacji trójwymiarowej niż oryginał. Powszechnym przykładem mogą być dłonie. Ręce są izomerami siebie nawzajem, lustrzanymi odbiciami, ale nie dokładnymi kopiami. Izomery mogą faktycznie mieć ręczność (ang. handedness)” – powiedział Ryan Julian.

W mózgach, w których nagromadziło się białko tau, ale nie zdiagnozowano choroby Alzheimera, stwierdzono, że „normalne” tau miało inną postać niż u osób, które miały blaszki miażdżycowe lub splątki i u których zdiagnozowano chorobę Alzheimera. Badacze stwierdzili również, że białka przetrwały dłużej, niż jest to uważane za normalne.

Jeśli białko żyje zbyt długo – generalnie więcej niż 48 godzin – to niektóre aminokwasy w białkach przekształcają się w izomer „drugą rękę”, zauważyli badacze.

„Jeśli spróbujesz umieścić prawą rękawiczkę na lewej ręce, to nie będzie zbyt dobrze pasować” – powiedział Ryan Julian. „Podobny problem jest w biologii; molekuły nie działają tak, jak powinny po pewnym czasie, ponieważ lewa rękawiczka może faktycznie przekształcić się w prawą, która nie pasuje”.

Badacze zauważyli ponadto, że ludzkie ciało ma proces zwany autofagią, który oczyszcza zużyte lub wadliwe białka z komórek. Julian stwierdził, że kiedy ludzie się starzeją, autofagia może spowolnić, chociaż nie jest jasne dlaczego – jego zespół stara się to ustalić.

„Jeśli spowolnienie autofagii jest podstawową przyczyną, rzeczy, które ją przyspieszają, powinny mieć korzystny, przeciwny efekt” – dodał Julian.

Tekst oryginalny ukazał się w anglojęzycznej edycji „The Epoch Times” dnia 2021-12-13, link do artykułu: https://www.theepochtimes.com/scientists-claim-they-may-have-discovered-the-cause-of-alzheimers_4154203.html?utm_source=mr_recommendation&utm_medium=left_sticky

Tagi:

Wykorzystujemy pliki cookies, by dowiedzieć się, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej strony internetowej i móc usprawnić korzystanie z niej. Dalsze korzystanie z tej strony internetowej jest jednoznaczne z zaakceptowaniem polityki cookies, aktualnej polityki prywatności i aktualnych warunków użytkowania. Więcej informacji Akceptuję