Włochy: Po kilku latach kasztany jadalne wracają na stoły

We Włoszech rok 2018 ogłoszono rokiem wielkiego powrotu kasztanów jadalnych (Couleur / <a href="https://pixabay.com/pl/kasztan-kasztany-jadalne-owoc%C3%B3w-1784282/">Pixabay</a>)

We Włoszech rok 2018 ogłoszono rokiem wielkiego powrotu kasztanów jadalnych (Couleur / Pixabay)

Na stoły we Włoszech wracają krajowe kasztany po niedawnej zapaści w ich produkcji. Tegoroczne zbiory będą wyższe o 80 proc. niż przed pięciu laty – szacuje rolniczy związek.

Włoskim kasztanom groziło całkowite zniknięcie po tym, gdy w 2013 roku kryzys wywołały owady z Chin, które zniszczyły drzewa niemal na całym Półwyspie Apenińskim.

Przed 10 laty we Włoszech zebrano 55 tys. ton kasztanów jadalnych, a ponad 100 lat temu zbierano aż 800 tys. ton (cocooco / <a href="https://pixabay.com/pl/kasztany-orzech%C3%B3w-%C5%BCywno%C5%9Bci-58410/">Pixabay</a>)

Przed 10 laty we Włoszech zebrano 55 tys. ton kasztanów jadalnych, a ponad 100 lat temu zbierano aż 800 tys. ton (cocooco / Pixabay)

2018 ogłoszono rokiem wielkiego powrotu kasztanów jadalnych.

Rolniczy związek Coldiretti przedstawił prognozy, zgodnie z którymi zbiory w tym roku sięgną 30 tys. ton. Przed pięcioma laty wynosiły one 18 tys. ton.

Tegorocznym wynikom daleko jednak, jak zauważono, do rezultatów sprzed 10 lat, gdy zebrano 55 tys. ton. Ponad 100 lat temu produkcja ta wynosiła zaś ponad 800 tys. ton.

Według prognoz tegoroczne zbiory kasztanów jadalnych wyniosą 30 tys. ton (HolgersFotografie / <a href="https://pixabay.com/pl/kasztan-kasztany-jadalne-br%C4%85zowy-998548/">Pixabay</a>)

Według prognoz tegoroczne zbiory kasztanów jadalnych wyniosą 30 tys. ton (HolgersFotografie / Pixabay)

Wraz z wyjściem z kryzysu import kasztanów zaczyna spadać – podkreśliła rolnicza organizacja. Zaznaczyła jednocześnie, że nadal w sprzedaży jest ich wiele z Turcji, Hiszpanii, Portugalii i Grecji. Wiele z nich sprzedawanych jest jako włoskie, co ma poważne konsekwencje dla krajowych producentów.

Kasztany są jednym z podstawowych składników jesiennej i zimowej włoskiej kuchni; przede wszystkim zup, risotto, pieczeni mięsnych, a także ciast i tortów.

Źródło: PAP.

Tagi:

Wykorzystujemy pliki cookies, by dowiedzieć się, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej strony internetowej i móc usprawnić korzystanie z niej. Dalsze korzystanie z tej strony internetowej jest jednoznaczne z zaakceptowaniem polityki cookies, aktualnej polityki prywatności i aktualnych warunków użytkowania. Więcej informacji Akceptuję