Analitycy: W tłusty czwartek Polacy mogą wydać na pączki równowartość 381 mieszkań

Sprzedaż pączków w Pracowni Cukierniczej „Zagoździński” przy ulicy Górczewskiej w Warszawie, tłusty czwartek, 16.02.2023 r. (Marcin Obara / PAP)

Sprzedaż pączków w Pracowni Cukierniczej „Zagoździński” przy ulicy Górczewskiej w Warszawie, tłusty czwartek, 16.02.2023 r. (Marcin Obara / PAP)

Jeśli statystyczny Polak zadowoli się jednym pączkiem upieczonym według tradycyjnej receptury, to w tłusty czwartek na te słodkości wydamy ponad 176 mln zł – ocenili analitycy HRE Investments. To równowartość 381 dwupokojowych mieszkań w największych miastach w kraju – dodali.

Dostępne szacunki sugerują, że w tłusty czwartek statystyczny Polak spożywa po 2-3 pączki – wskazali w czwartkowej analizie eksperci HRE Investments. Oznacza to, że zjemy dziś nawet ponad 100 mln sztuk tego cukierniczego wyrobu.

„Podczas gdy w hipermarketach i dyskontach spożywczych znajdziemy nawet pączki z ceną w okolicach złotówki za sztukę, to cukiernicy słysząc, że produkty te nazywa się ‘pączkami’ dostają białej gorączki. Na drugim biegunie znajdziemy za to propozycje sprzedawane pod uznanymi szyldami lub przez celebrytów” – stwierdzili Bartosz Turek i Oskar Sękowski. W takich przypadkach cena rośnie do kilkunastu czy nawet kilkudziesięciu złotych za sztukę – dodali.

Dostępne szacunki sugerują, że w tłusty czwartek statystyczny Polak spożywa po 2-3 pączki – wskazali w czwartkowej analizie eksperci HRE Investments. Oznacza to, że zjemy dziś nawet ponad 100 mln sztuk tego cukierniczego wyrobu. Zdjęcie ilustracyjne (<a href="https://pixabay.com/pl/users/jarmoluk-143740/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=268251">Michal Jarmoluk</a> / <a href="https://pixabay.com/pl//?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=268251">Pixabay</a>)

Dostępne szacunki sugerują, że w tłusty czwartek statystyczny Polak spożywa po 2-3 pączki – wskazali w czwartkowej analizie eksperci HRE Investments. Oznacza to, że zjemy dziś nawet ponad 100 mln sztuk tego cukierniczego wyrobu. Zdjęcie ilustracyjne (Michal Jarmoluk / Pixabay)

Z szacunków HRE Investments wynika, że pączek wykonany według tradycyjnej receptury, czyli smażony na smalcu i wypełniony różaną konfiturą, powinien w tym roku kosztować 4,63 zł – o 31 proc. więcej niż rok temu. Analitycy w wycenie uwzględnili nie tylko ceny półproduktów (mąki, cukru, mleka, smalcu, drożdży czy różanej konfitury), ale też koszty robocizny, energii, materiałów oraz marżę, z której cukiernik oprócz zysku musi opłacić lokal czy utrzymać sprzęt. Według nich, ze względu na wysokie koszty wytworzenia, niektórzy cukiernicy mogą być zmuszeni do stosowania niższych marż niż w poprzednich latach.

Według analityków, jeśli statystyczny Polak zadowoli się jednym pączkiem wykonanym z wysokiej jakości składników na bazie tradycyjnej receptury, to w tłusty czwartek przeznaczymy na pączki ponad 176 mln złotych. „Mówimy tu o równowartość 381 dwupokojowych mieszkań w największych miastach w naszym kraju” – wskazali.

Analitycy zwrócili uwagę, że w ostatnich 12 miesiącach „siła nabywcza” tradycyjnego pączka wzrosła mocniej niż ceny mieszkań. Dodali, że mieszkania w siedmiu największych miastach – według dostępnych danych NBP – zdrożały w ciągu roku o ponad 8 proc., a pączki – o 31 proc. „W tym roku zjemy tyle pączków, ile wartych jest 381 mieszkań. To wynik aż o 66 lokali wyższy niż przed rokiem”.

Autorka: Magdalena Jarco, PAP.

Tagi:

Wykorzystujemy pliki cookies, by dowiedzieć się, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej strony internetowej i móc usprawnić korzystanie z niej. Dalsze korzystanie z tej strony internetowej jest jednoznaczne z zaakceptowaniem polityki cookies, aktualnej polityki prywatności i aktualnych warunków użytkowania. Więcej informacji Akceptuję