Polka zwyciężczynią konkursu na najlepszą domową pizzę neapolitańską

Konkurs na najlepszą pizzę neapolitańską wypiekaną w domu, zorganizowany w sieci przez włoskie Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej, wygrała Polka, a Polak był trzeci. Zdjęcie ilustracyjne<br/>(<a href="https://pixabay.com/pl/users/zuzi99-7340598/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=3010062">zuzana gazdikova</a> / <a href="https://pixabay.com/pl/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=3010062">Pixabay</a>)

Konkurs na najlepszą pizzę neapolitańską wypiekaną w domu, zorganizowany w sieci przez włoskie Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej, wygrała Polka, a Polak był trzeci. Zdjęcie ilustracyjne
(zuzana gazdikova / Pixabay)

Polka Agnieszka Eem wygrała konkurs na najlepszą pizzę neapolitańską wypiekaną w domu, zorganizowany w sieci przez Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej. Jurorzy przyznali, że w Polsce panują złote czasy dla tego specjału. Polak Adrian Gromek był trzeci.

Warunkiem trwającego od końca lutego otwartego dla wszystkich konkursu, zorganizowanego w czasach pandemii w internecie, było przygotowanie pizzy neapolitańskiej w domowym piekarniku – gazowym lub elektrycznym. Zdjęcie wypieku należało wysłać stowarzyszeniu. 20 zdjęć, które w pierwszym etapie rywalizacji otrzymały najwięcej polubień, przeszło do drugiego etapu. Zostały w nim ocenione przez 10 piekarzy pizzy, czyli pizzaioli, którzy brali pod uwagę kształt, sposób wypieczenia i prezentacji oraz użyte dodatki.

Drugie, po Polce, miejsce zajął Davide Cormaci z Rzymu.

W zakończonym w poniedziałek konkursie oceniono 726 wypieków z 50 krajów.

Prezes Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej (AVPN) Antonio Pace podkreślił: konkurs „nie tylko potwierdził nadzwyczajne rosnące zainteresowanie, jakie ten doskonały przysmak wywołuje wśród amatorów i profesjonalistów na każdym kontynencie, ale pokazuje także, że przeżywa on złoty moment zwłaszcza w Polsce”.

„To swoisty złoty wiek, jaki nasze stowarzyszenie odkryło już jakiś czas temu, inaugurując w styczniu 2020 roku szkołę dla profesjonalistów w sercu Poznania, gdzie mimo pandemii odbyło się osiem szkoleń z pełnym kompletem uczniów” – dodał Antonio Pace, cytowany przez włoskie media.

Zaznaczył: „Teraz zachęceni rezultatami VeraPizzaContest 2021 jesteśmy w trakcie zorganizowania kursów dla amatorów dla bardzo wielu Polaków, którzy zafascynowani są prawdziwą neapolitańską pizzą”.

Wśród nagród dla zdobywców trzech pierwszych miejsc, a zatem dwojga Polaków i Włocha, są zorganizowane przez stowarzyszenie kursy wypieku pizzy.

Z Rzymu Sylwia Wysocka, PAP.

Tagi:

Wykorzystujemy pliki cookies, by dowiedzieć się, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej strony internetowej i móc usprawnić korzystanie z niej. Dalsze korzystanie z tej strony internetowej jest jednoznaczne z zaakceptowaniem polityki cookies, aktualnej polityki prywatności i aktualnych warunków użytkowania. Więcej informacji Akceptuję