Polka Agnieszka Eem wygrała konkurs na najlepszą pizzę neapolitańską wypiekaną w domu, zorganizowany w sieci przez Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej. Jurorzy przyznali, że w Polsce panują złote czasy dla tego specjału. Polak Adrian Gromek był trzeci.
Warunkiem trwającego od końca lutego otwartego dla wszystkich konkursu, zorganizowanego w czasach pandemii w internecie, było przygotowanie pizzy neapolitańskiej w domowym piekarniku – gazowym lub elektrycznym. Zdjęcie wypieku należało wysłać stowarzyszeniu. 20 zdjęć, które w pierwszym etapie rywalizacji otrzymały najwięcej polubień, przeszło do drugiego etapu. Zostały w nim ocenione przez 10 piekarzy pizzy, czyli pizzaioli, którzy brali pod uwagę kształt, sposób wypieczenia i prezentacji oraz użyte dodatki.
Drugie, po Polce, miejsce zajął Davide Cormaci z Rzymu.
W zakończonym w poniedziałek konkursie oceniono 726 wypieków z 50 krajów.
Prezes Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej (AVPN) Antonio Pace podkreślił: konkurs „nie tylko potwierdził nadzwyczajne rosnące zainteresowanie, jakie ten doskonały przysmak wywołuje wśród amatorów i profesjonalistów na każdym kontynencie, ale pokazuje także, że przeżywa on złoty moment zwłaszcza w Polsce”.
„To swoisty złoty wiek, jaki nasze stowarzyszenie odkryło już jakiś czas temu, inaugurując w styczniu 2020 roku szkołę dla profesjonalistów w sercu Poznania, gdzie mimo pandemii odbyło się osiem szkoleń z pełnym kompletem uczniów” – dodał Antonio Pace, cytowany przez włoskie media.
Zaznaczył: „Teraz zachęceni rezultatami VeraPizzaContest 2021 jesteśmy w trakcie zorganizowania kursów dla amatorów dla bardzo wielu Polaków, którzy zafascynowani są prawdziwą neapolitańską pizzą”.
Wśród nagród dla zdobywców trzech pierwszych miejsc, a zatem dwojga Polaków i Włocha, są zorganizowane przez stowarzyszenie kursy wypieku pizzy.
Z Rzymu Sylwia Wysocka, PAP.