Pieczywo może dłużej zachować świeżość dzięki foliom z polskiego laboratorium

Polskie badaczki opracowały nowy materiał na bazie chitozanu, który idealnie sprawdza się jako opakowanie do świeżego pieczywa, ponieważ zapobiega utlenianiu oraz stanowi swoistą barierę dla tlenu i wody. Zdjęcie ilustracyjne (<a href="https://unsplash.com/@wheat77?utm_content=creditCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=unsplash">Thomas Mauch</a> / <a href="https://unsplash.com/photos/baked-breads-lXf1lq1faOE?utm_content=creditCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=unsplash">Unsplash</a>)

Polskie badaczki opracowały nowy materiał na bazie chitozanu, który idealnie sprawdza się jako opakowanie do świeżego pieczywa, ponieważ zapobiega utlenianiu oraz stanowi swoistą barierę dla tlenu i wody. Zdjęcie ilustracyjne (Thomas Mauch / Unsplash)

Nad innowacyjnymi foliami spożywczymi, które znacząco spowalniają proces czerstwienia i pleśnienia pieczywa, pracują badaczki z Łukasiewicz – Instytutu Chemii Przemysłowej.

W torbie papierowej pieczywo szybko wysycha, z kolei w foliowej – długo zachowuje wilgoć, lecz niestety pleśnieje. W dodatku foliówki używa się tylko kilka dni, a rozkłada się ona kilkadziesiąt lat.

Badaczki z Łukasiewicz – Instytutu Chemii Przemysłowej w Warszawie uznały, że brakuje na rynku biodegradowalnych opakowań, dzięki którym wypieki długo zachowywałyby chrupkość i świeżość. Dzięki temu można by również zapobiec marnowaniu żywności.

Opracowały zatem nowy materiał na bazie chitozanu, który idealnie sprawdza się jako opakowanie do świeżego pieczywa, ponieważ zapobiega utlenianiu oraz stanowi swoistą barierę dla tlenu i wody. Dodatkowo dzięki obecności innowacyjnych zielonych plastyfikatorów aktywnie zwalcza drobnoustroje (opakowanie aktywne) i jest odporny na rozerwanie.

„To sprawia, że pieczywo zachowuje swoją świeżość nawet trzykrotnie dłużej niż w powszechnie stosowanych opakowaniach z wykorzystaniem folii polietylenowej” – zapewniają. Wyniki badań badaczki opisały w artykule opublikowanym przez „Food Chemistry”.

Dr Katarzyna Łęczycka-Wilk, współautorka publikacji, wytłumaczyła w rozmowie z PAP, że chitozan to polisacharyd pozyskiwany ze szkieletów morskich skorupiaków. Na bazie chitozanu przygotowuje się choćby materiały opatrunkowe czy suplementy diety. Tym, co wyróżnia ten polimer spośród innych, jest jego nietoksyczność i biozgodność.

„Innowacyjny materiał opakowaniowy jest nie tylko nietoksyczny, ale również biodegradowalny” – dodała dr Ewelina Jakubowska.

„Opakowania biodegradowalne są aktualnie droższe od tradycyjnie stosowanych” – oceniła dr Łęczycka-Wilk. Jednak szereg regulacji prawnych promuje takie opakowania. Kolejną sprawą jest przeciwdziałanie marnotrawstwu żywności.

Badania Polek: Karoliny Rolińskiej, Eweliny Jakubowskiej, Małgorzaty Żmieńko i Katarzyny Łęczyckiej-Wilk – pokazały, że przy użyciu odpowiednich plastyfikatorów (rozpuszczalniki głęboko eutektyczne, inaczej DES) i dodatków pochodzenia naturalnego (np. ekstraktów owocowych) można przygotować folię odporną na rozerwanie, a przy okazji również zwalczającą drobnoustroje.

Aby wdrożyć innowacyjne rozwiązanie, wymagane są jeszcze dodatkowe badania, które pozwolą ocenić skuteczność, bezpieczeństwo nowych opakowań oraz wpływ na jakość przechowywanej żywności.

Potrzebne są zatem możliwości współpracy z przedsiębiorcami, których wsparcie finansowe umożliwi przeprowadzenie badań niezbędnych do rozwoju, optymalizacji oraz wdrożenia nowatorskich materiałów na rynek.

Źródło: PAP.

Tagi:

Wykorzystujemy pliki cookies, by dowiedzieć się, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej strony internetowej i móc usprawnić korzystanie z niej. Dalsze korzystanie z tej strony internetowej jest jednoznaczne z zaakceptowaniem polityki cookies, aktualnej polityki prywatności i aktualnych warunków użytkowania. Więcej informacji Akceptuję