Polski inżynier zaprojektował czekoladę uzupełniającą dietę u osób narażonych na zmiany osteoporotyczne

Światowa Organizacja Zdrowia uznała osteoporozę za chorobę XXI w., m.in. z tego powodu dr inż. Bartosz Błoński w ramach doktoratu zaprojektował czekoladę gorzką i deserową, która uzupełni dietę u osób zmagających się z tą chorobą. Zdjęcie ilustracyjne (<a href="https://unsplash.com/@tetiana_bykovets?utm_content=creditCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=unsplash">Tetiana Bykovets</a> / <a href="https://unsplash.com/photos/a-bar-of-chocolate-next-to-a-pile-of-nuts-7LKpstdOad0?utm_content=creditCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=unsplash">Unsplash</a>)

Światowa Organizacja Zdrowia uznała osteoporozę za chorobę XXI w., m.in. z tego powodu dr inż. Bartosz Błoński w ramach doktoratu zaprojektował czekoladę gorzką i deserową, która uzupełni dietę u osób zmagających się z tą chorobą. Zdjęcie ilustracyjne (Tetiana Bykovets / Unsplash)

W ramach doktoratu wdrożeniowego na Wydziale Nauk Farmaceutycznych Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Sosnowcu dr inż. Bartosz Błoński zaprojektował czekolady, które są wzbogacone o witaminy D3 oraz K2, a także wapń – z myślą o uzupełnieniu diety u osób narażonych na zmiany osteoporotyczne.

Światowa Organizacja Zdrowia uznała osteoporozę za chorobę XXI w. Między innymi z tego powodu dr inż. Bartosz Błoński w ramach doktoratu zaprojektował czekoladę gorzką i deserową, która uzupełni dietę u osób zmagających się z tą chorobą.

„Zrealizowanie tak zamierzonego celu pracy wymagało rozwiązania wielu problemów naukowych i technologicznych: określenie dawek substancji aktywnych farmakologicznie możliwych do wprowadzenia do medium, jakim jest czekolada, oczywiście bez wpływu na jej właściwości sensoryczne. Jednorodne rozmieszczenie składników aktywnych w całej objętości podłoża, opracowanie opakowania produktu, które skutecznie chroniłoby składniki aktywne farmakologicznie przed degradacją” – wyliczył w informacji prasowej dr inż. Błoński.

Czekolada nie posiada sacharozy, którą zastąpił cukier brzozowy – najpopularniejszy na rynku słodzik.

„Jedząc moją czekoladę, nie odróżnimy jej od tej zwykłej. Na pomysł wpadłem, gdy patrzyłem, jakie ilości różnych leków i suplementów zażywają codziennie moi dziadkowie” – opowiedział wynalazca. „Ja połączyłem przyjemne z pożytecznym. Produkt ten stanowi odpowiedź na promowanie metod prewencji osteoporozy oraz żywności funkcjonalnej” – dodał.

Czekolada musi spełniać określone przez naukowca warunki: być pochodzenia naturalnego, zostać wzbogacona o prozdrowotne składniki i przypominać żywność tradycyjną.

Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach dodaje, że „czekolada przeciwko osteoporozie nie weszła w fazę produkcji masowej, ale wielka kariera, miejmy nadzieję, dopiero przed nią”.

Osteoporoza polega na stałym ubytku masy kostnej, który prowadzi do nadmiernej kruchości kości. Jej konsekwencją są tzw. złamania niskoenergetyczne, które mogą być spowodowane bardzo lekkim urazem lub upadkiem z wysokości własnego ciała. Chorobę wykrywa się za pośrednictwem densytometrii, czyli badania gęstości kości za pośrednictwem aparatu RTG. Leczenie polega na m.in. stosowaniu suplementacji diety oraz witaminy D3.

SUM szacuje, że na świecie na osteoporozę cierpi ponad 20 proc. kobiet i ponad 6 proc. mężczyzn po 50. roku życia. Według danych NFZ z 2018 roku, w Polsce na osteoporozę choruje ponad 2 mln osób (w tym trzy razy więcej kobiet).

Autorka: Julia Szymańska, PAP.

Tagi:

Wykorzystujemy pliki cookies, by dowiedzieć się, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej strony internetowej i móc usprawnić korzystanie z niej. Dalsze korzystanie z tej strony internetowej jest jednoznaczne z zaakceptowaniem polityki cookies, aktualnej polityki prywatności i aktualnych warunków użytkowania. Więcej informacji Akceptuję