Jedzenie warzyw kapustnych może zmniejszyć ryzyko chorób naczyniowych

Uczestniczki badania jadły warzywa kilku typów: kapustne, cebulowe, warzywa żółte, pomarańczowe i czerwone, a także warzywa zielone liściaste oraz rośliny strączkowe (pompi / Pixabay)

Naukowcy z University of Western Australia zaprosili niemal tysiąc kobiet w wieku co najmniej 70 lat do udziału w badaniu sprawdzającym wpływ warzyw w diecie na stan tętnic szyjnych. Okazało się, że uczestniczki badania, które jadły więcej warzyw, miały węższe ścianki tętnic, co oznacza znacznie mniejsze niebezpieczeństwo wystąpienia udaru lub zawału.

Moc warzyw

Zaobserwowano, że najkorzystniejsze okazało się włączenie do diety roślin kapustnych, np. brokułów, kalafiora, kapusty lub brukselki.

Lauren Blekkenhorst, kierownik projektu, zwraca uwagę: – To jedno z zaledwie kilku badań, które sprawdzają potencjalne działanie różnego rodzaju warzyw na symptomy przedklinicznej miażdżycy.

Najkorzystniejsze okazało się włączenie do diety roślin kapustnych, np. brokułów, kalafiora, kapusty lub brukselki (publimode / Pixabay)

Najkorzystniejsze okazało się włączenie do diety roślin kapustnych, np. brokułów, kalafiora, kapusty lub brukselki (publimode / Pixabay)

Kobiety zapisywały spożycie warzyw kilku rodzajów: kapustnych, cebulowych (np. cebuli, czosnku, pora), warzyw określonych przez badaczy jako żółte, pomarańczowe i czerwone, także warzyw zielonych liściastych oraz roślin strączkowych.

Po zmierzeniu grubości ścianek tętnic szyjnych uczestniczek badania naukowcy sprawdzili też obecność w naczyniach blaszki miażdżycowej.

Odnotowano niemałe różnice

U kobiet jedzących najwięcej warzyw ścianki naczyń były cieńsze o 0,05 mm.

Zdaniem Blekkenhorst: – To raczej dużo, ponieważ spadek grubości ściany tętnicy szyjnej o 0,1 mm wiąże się z 10-18-proc. redukcją ryzyka udaru i zawału.

Znaczenie miał też rodzaj warzyw. Zjadanie 10 g warzyw kapustnych w ciągu dnia obniżało dodatkowo grubość naczyń średnio o 0,8 proc.

Badanie wykazało związek pomiędzy dietą bogatą w warzywa kapustowate a cieńszymi ścianami tętnic szyjnych (sagaareng / Pixabay)

Badanie wykazało związek pomiędzy dietą bogatą w warzywa kapustowate a cieńszymi ścianami tętnic szyjnych (sagaareng / Pixabay)

Autorka artykułu opublikowanego w „Journal of the American Heart Association” mówi: – Po uwzględnieniu stylu życia, czynników ryzyka chorób układu krążenia (w tym leków), jak również innych typów warzyw i czynników dietetycznych nasze badanie wykazało pozytywne powiązanie między roślinami kapustowatymi i grubością ścian tętnic szyjnych.

Naukowcy zaznaczają, że projekt miał charakter obserwacyjny, dlatego nie ukazywał przyczyn i skutków. Jednak otrzymane wyniki wskazują, że chcąc chronić się przed chorobami naczyniowymi, należy zwiększać w diecie ilość warzyw kapustnych.

A.I., źródła: PAP, heart.org.

Tagi:

Drogi Czytelniku,

od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), w skrócie nazywane RODO.

W myśl tych przepisów, abyśmy mogli nadal dostarczać Ci treści naszego serwisu oraz pracować nad jego rozwojem, np. mierzyć jego zasięg, potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych przez pliki cookies, które podczas przeglądania naszych stron zapisują się na urządzeniu, z którego korzystasz.

Na dole niniejszej informacji znajduje się przycisk, którym możesz potwierdzić swoją zgodę. Twoje dane będą wykorzystywane w celach marketingowych oraz analitycznych. Więcej informacji znajdziesz na naszej stronie O prywatności.

Administratorzy danych i podmioty, którym będziemy powierzać przetwarzanie Twoich danych

Administratorem danych jest Fundacja „Nowa Epoka”, więcej infomacji znajdziesz na naszej stronie O prywatności.
Informacje o podmiotach, którym będziemy powierzać przetwarzanie Twoich danych także znajdziesz na stronie O prywatności.

W jakim celu będziemy przetwarzać dane:

  • analitycznym
  • by lepiej dopasować treści redakcyjne do Twoich zainteresowań
  • by zapobiec (np. poprzez wykrywanie botów) ewentualnym nadużyciom w usługach i zapewnić bezpieczeństwo korzystania z serwisu.

Zgodnie z nowymi przepisami masz prawo w dowolnym momencie wycofać swoją zgodę, żądać usunięcia Twoich danych. Jak to zrobić, opisujemy na stronie O prywatności.

Podstawy prawne przetwarzania Twoich danych osobowych

Każde przetworzenie Twoich danych osobowych musi mieć oparcie w odpowiednich przepisach. I tak, podstawą prawną przetwarzania Twoich danych osobowych w celach analitycznych oraz w celu zapewnienia bezpiecznego i niezakłóconego korzystania z serwisu jest tzw. uzasadniony interes administratora, opisany w art. 6 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), tzw. RODO. W pozostałych przypadkach przetwarzanie Twoich danych będzie się odbywać na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Jeśli więc zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych przez pliki cookies, które podczas przeglądania naszych stron zapisują się na urządzeniu, z którego korzystasz, kliknij w poniższy przycisk.