Jedzenie warzyw kapustnych może zmniejszyć ryzyko chorób naczyniowych

Uczestniczki badania jadły warzywa kilku typów: kapustne, cebulowe, warzywa żółte, pomarańczowe i czerwone, a także warzywa zielone liściaste oraz rośliny strączkowe (pompi / Pixabay)

Naukowcy z University of Western Australia zaprosili niemal tysiąc kobiet w wieku co najmniej 70 lat do udziału w badaniu sprawdzającym wpływ warzyw w diecie na stan tętnic szyjnych. Okazało się, że uczestniczki badania, które jadły więcej warzyw, miały węższe ścianki tętnic, co oznacza znacznie mniejsze niebezpieczeństwo wystąpienia udaru lub zawału.

Moc warzyw

Zaobserwowano, że najkorzystniejsze okazało się włączenie do diety roślin kapustnych, np. brokułów, kalafiora, kapusty lub brukselki.

Lauren Blekkenhorst, kierownik projektu, zwraca uwagę: – To jedno z zaledwie kilku badań, które sprawdzają potencjalne działanie różnego rodzaju warzyw na symptomy przedklinicznej miażdżycy.

Najkorzystniejsze okazało się włączenie do diety roślin kapustnych, np. brokułów, kalafiora, kapusty lub brukselki (publimode / Pixabay)

Najkorzystniejsze okazało się włączenie do diety roślin kapustnych, np. brokułów, kalafiora, kapusty lub brukselki (publimode / Pixabay)

Kobiety zapisywały spożycie warzyw kilku rodzajów: kapustnych, cebulowych (np. cebuli, czosnku, pora), warzyw określonych przez badaczy jako żółte, pomarańczowe i czerwone, także warzyw zielonych liściastych oraz roślin strączkowych.

Po zmierzeniu grubości ścianek tętnic szyjnych uczestniczek badania naukowcy sprawdzili też obecność w naczyniach blaszki miażdżycowej.

Odnotowano niemałe różnice

U kobiet jedzących najwięcej warzyw ścianki naczyń były cieńsze o 0,05 mm.

Zdaniem Blekkenhorst: – To raczej dużo, ponieważ spadek grubości ściany tętnicy szyjnej o 0,1 mm wiąże się z 10-18-proc. redukcją ryzyka udaru i zawału.

Znaczenie miał też rodzaj warzyw. Zjadanie 10 g warzyw kapustnych w ciągu dnia obniżało dodatkowo grubość naczyń średnio o 0,8 proc.

Badanie wykazało związek pomiędzy dietą bogatą w warzywa kapustowate a cieńszymi ścianami tętnic szyjnych (sagaareng / Pixabay)

Badanie wykazało związek pomiędzy dietą bogatą w warzywa kapustowate a cieńszymi ścianami tętnic szyjnych (sagaareng / Pixabay)

Autorka artykułu opublikowanego w „Journal of the American Heart Association” mówi: – Po uwzględnieniu stylu życia, czynników ryzyka chorób układu krążenia (w tym leków), jak również innych typów warzyw i czynników dietetycznych nasze badanie wykazało pozytywne powiązanie między roślinami kapustowatymi i grubością ścian tętnic szyjnych.

Naukowcy zaznaczają, że projekt miał charakter obserwacyjny, dlatego nie ukazywał przyczyn i skutków. Jednak otrzymane wyniki wskazują, że chcąc chronić się przed chorobami naczyniowymi, należy zwiększać w diecie ilość warzyw kapustnych.

A.I., źródła: PAP, heart.org.

Tagi:
Witryna używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności. zamknij