Jak mówią eksperci: jemy coraz więcej czekolady

Konsumpcja czekolady i wyrobów czekoladowych w Polsce wzrosła w ostatnich latach (congerdesign / Pixabay)

Konsumpcja czekolady i wyrobów czekoladowych w Polsce wzrosła w ostatnich latach (congerdesign / Pixabay)

Napojem czekoladowym zachwycali się już 2500 lat temu Majowie, a same drzewa kakaowca prawdopodobnie znane były ok. X w. p.n.e. Czekolada została nawet uhonorowana własnym światowym dniem, obchodzonym 12 kwietnia.
W Polsce, jak mówią eksperci, konsumpcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła w ostatnich latach. Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas podają, że w 2016 roku statystyczny Polak zjadł ich ok. 6,3 kg, czyli o ok. 30 proc. więcej niż w 2011 roku.

Dochody a czekolada

Wzrost spożycia czekolady i wyrobów czekoladowych odnotowano zwłaszcza w gospodarstwach domowych – w ciągu trzech lat konsumpcja zwiększyła się o 1/3: do 2,4 kg rocznie na osobę, a w okresie pięciu lat aż o 122 proc.

Coraz większa część polskiej czekolady trafia na rynki zagraniczne (cgdsro / Pixabay)

Coraz większa część polskiej czekolady trafia na rynki zagraniczne (cgdsro / Pixabay)

Zaobserwowano, że zwiększenie konsumpcji tych produktów wiąże się z uzyskiwanymi dochodami. I tak, w 2016 roku w grupie 20 proc. gospodarstw o najniższych dochodach statystycznie zjadano 1,68 kg rocznie na osobę, a w adekwatnej grupie, też 20 proc. gospodarstw, o najwyższych dochodach konsumowano prawie dwa razy więcej.

Paweł Wyrzykowski, analityk rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas wyjaśnia: – Czekolada i wyroby czekoladowe są jednymi z produktów żywnościowych, które najsilniej reagują na zmiany poziomu dochodów w gospodarstwach domowych. W latach 2012-2016 przeciętny dochód rozporządzalny w gospodarstwach domowych zwiększył się o 19,4 proc., co było jednym z powodów, dla których spożycie czekolady i wyrobów czekoladowych tak dynamicznie wzrosło – stwierdził.

Większy import niż eksport

Z danych GUS-u wynika, że w ubiegłym roku w dużych zakładach produkcja wzrosła o 16 proc. w stosunku do stanu sprzed 5 lat i wynosiła 247 tys. ton czekolady (łącznie z białą).

Coraz większa część polskiej czekolady trafia na rynki zagraniczne. Jak podaje Eurostat, w 2017 roku Polska była piątym największym eksporterem czekolady w Unii Europejskiej: wysyłaliśmy do 111 krajów łącznie 115,3 tys. ton smakołyku. W 2012 roku było to jedynie 77,3 tys. ton.
Eksportujemy głównie do Niemiec (18,7 tys. ton), Wielkiej Brytanii (12,1 tys. ton) i Czech (8,9 tys. ton).

Zwłaszcza w domu coraz częściej sięgamy po dania z czekoladą i samą czekoladę (RitaE / Pixabay)

Zwłaszcza w domu coraz częściej sięgamy po dania z czekoladą i samą czekoladę (RitaE / Pixabay)

Jednak wciąż więcej czekolady importujemy, niż eksportujemy. W 2017 roku było to 128,1 tys. ton, o 71 proc. więcej niż w 2012 roku. Sprowadzamy czekoladę w większości z Niemiec, Włoch i Holandii.

A.I., źródła: PAP, poradnikzdrowie.pl.

Tagi:
Witryna używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności. zamknij