Ekspertka UŚ: Czekolada ma wiele właściwości sprzyjających zdrowiu

Czekolada ma właściwości sprzyjające zdrowiu. Zdjęcie ilustracyjne (<a href="https://pixabay.com/pl/users/pixel2013-2364555/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=1737462">S. Hermann &amp;amp; F. Richter</a> / <a href="https://pixabay.com/pl/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=1737462">Pixabay</a>)

Czekolada ma właściwości sprzyjające zdrowiu. Zdjęcie ilustracyjne (S. Hermann &amp; F. Richter / Pixabay)

Czekolada wyprodukowana z owoców kakaowca, o wysokiej zawartości miazgi, ma sprzyjające zdrowiu właściwości – oceniła w komunikacie przesłanym w środę PAP dr Joanna Orzeł z Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.

Czekolada jest bogata w antyoksydanty, które jak zaznacza dr Orzeł, wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym przez nie wywołanym.

„Zawarte w niej flawonoidy mogą polepszyć kondycję naszego układu sercowo-naczyniowego oraz pozytywnie wpłynąć na ochronę naszej skóry przed promieniowaniem UV” – wyjaśniła. Co więcej, czekolada dobrze wpływa również na gospodarkę cholesterolu i obniża ryzyko ataku serca. Jej wpływ na układ nerwowy często skutkuje poprawą nastroju.

Jak zaznaczyła w komunikacie dr Orzeł, wymienione korzyści spożywania czekolady są możliwe do uzyskania wówczas, gdy dawkowana jest ona racjonalnie.

Mamy cztery rodzaje czekolady: ciemną – o najkrótszym składzie i wysokim procencie zawartości kakao, deserową, mleczną oraz białą, która nie zawiera kakao i jest mieszaniną utwardzonych tłuszczów i cukru. Zdjęcie ilustracyjne (<a href="https://pixabay.com/pl/users/enotovyj-1196066/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=3422350">Enotovyj</a> / <a href="https://pixabay.com/pl/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=3422350">Pixabay</a>)

Mamy cztery rodzaje czekolady: ciemną – o najkrótszym składzie i wysokim procencie zawartości kakao, deserową, mleczną oraz białą, która nie zawiera kakao i jest mieszaniną utwardzonych tłuszczów i cukru. Zdjęcie ilustracyjne (Enotovyj / Pixabay)

„Czekolada jest zalecana do umiarkowanego spożycia i z pewnością jest smaczną opcją na dostarczenie porcji dobrych składników do naszego organizmu” – dodała. Jednak ostrzegła, że jest wysokokalorycznym produktem, może wywoływać reakcje alergiczne u osób wrażliwych, a w skrajnych przypadkach jej regularne, niekontrolowane spożycie prowadzi do uzależnienia.

W komunikacie wyjaśniono również, że czekolada wytwarzana jest z owoców kakaowca, a dokładniej z nasion, z których pozyskiwana jest tzw. miazga kakaowa. „Obok miazgi kakaowej w czekoladzie znajdziemy tłuszcz kakaowy (lub inny roślinny) oraz, w zależności od rodzaju, substancje słodzące oraz inne dodatki (np. mleko, bakalie czy orzechy)” – przekazano.

Wśród podstawowych rodzajów czekolady wskazano cztery – ciemną (o najkrótszym składzie i wysokim procencie zawartości kakao), deserową (zawiera dodatek cukru lub innej substancji słodzącej), mleczną (w składzie dodatkowo obok miazgi i tłuszczu ma cukier i mleko) oraz białą (nie zawiera kakao i jest mieszaniną utwardzonych tłuszczów i cukru).

Autorka: Aleksandra Kiełczykowska, PAP.

Tagi:

Wykorzystujemy pliki cookies, by dowiedzieć się, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej strony internetowej i móc usprawnić korzystanie z niej. Dalsze korzystanie z tej strony internetowej jest jednoznaczne z zaakceptowaniem polityki cookies, aktualnej polityki prywatności i aktualnych warunków użytkowania. Więcej informacji Akceptuję