Wicepremier Chin Hu Chunhua zwrócił się ostatnio do gubernatorów każdej prowincji w Chinach, aby zadbali o to, by obsiane obszary upraw rolnych nie zostały zredukowane, a plony nie były mniejsze w tym roku.
Na spotkaniu dotyczącym bezpieczeństwa żywnościowego, które odbyło się 27 lipca w Pekinie, ostrzegł, że gubernatorzy zostaną ukarani, w tym dymisjami, jeśli nie zrealizują założeń.
A kiedy 22 lipca chiński przywódca Xi Jinping odwiedził północno-wschodnią prowincję Jilin, oznajmił lokalnym władzom, że mają traktować produkcję zboża jako zadanie priorytetowe.
Nacisk najwyższych urzędników na dostawy żywności sprowokował pytania – czy Chiny stoją w obliczu poważnych niedoborów żywności w tym roku.
Pojawiły się też inne sygnały. Na początku lipca Chińskie Narodowe Centrum Informacji o Zbożach i Olejach, organ rządowy, opublikowało swoje szacunki, według których deficyt w dostawach kukurydzy w roku fiskalnym 2020-2021 wyniesie 25 mln ton metrycznych – ponaddwukrotnie więcej niż wynikałoby z wcześniejszych szacunków na poziomie 12 mln ton.
5 sierpnia Centrum oszacowało, że od czerwca 2020 do maja 2021 Chiny zaimportują sześć milionów ton pszenicy w ciągu 12 miesięcy, co byłoby najwyższą ilością w ciągu ostatnich siedmiu lat.
Centrum poinformowało, że pszenica będzie prawdopodobnie pochodzić z Francji, Rosji, Litwy i Kazachstanu.
Pod koniec stycznia chińskie władze nakazały ludziom, w tym rolnikom, pozostać w domach, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się COVID-19. Około marca ograniczenia złagodzono i zezwolono większości rolników wyjść ponownie.
Ale niedługo potem ekstremalne warunki pogodowe na dużych obszarach Chin doprowadziły do zniszczenia upraw. Od początku czerwca na południu, w centrum i na wschodzie kraju padają ulewne deszcze. Jednocześnie północno-zachodnia i północno-wschodnia część kraju cierpi z powodu susz.
Szkodniki, takie jak szarańcza czy gąsienice motyli z rodzaju Spodoptera (ang. fall armyworm), również zaatakowały uprawy.
Farmerzy wypowiadający się dla „The Epoch Times” wyrażali obawy, że stracą zbiory w tym roku.
Powodzie
Chińscy rolnicy uprawiają ryż w 13 prowincjach, w tym w Hunan, Hubei, Jiangxi, Anhui, Jiangsu, Zhejiang, Syczuan, Chongqing, Guizhou, Guangdong, Guangxi, Yunnan i Fujian. Wszystkie te prowincje zostały dotknięte czerwcowymi i lipcowymi powodziami.
Rolnicy sadzą ryż w trzech różnych porach roku. Sezon wczesny to sadzenie w marcu, a zbiory w czerwcu. Sezon środkowy to sadzenie w maju, a zbiory pod koniec września. Sezon późny to sadzenie w czerwcu, a zbiory w połowie października. Powodzie w czerwcu i lipcu wpłynęły na wszystkie trzy sezony uprawy ryżu.
Pan Li, który pochodzi z powiatu Poyang w prowincji Jiangxi, 18 lipca powiedział chińskojęzycznej edycji „The Epoch Times”: „Wczesny ryż w naszej prowincji został zniszczony przed zbiorami. Ryż ze środkowego sezonu zniszczyły powodzie. Teraz jest już za późno na sadzenie późnego ryżu”.
Płacząc przez telefon, pan Chen z prowincji Hunan powiedział, że rolnicy w jego okolicy nie mieli w tym roku zbiorów. On i inni mieszkańcy jego wioski martwili się, że nie będą mieć wystarczającej ilości jedzenia, bo powodzie nieustannie nawiedzają ich region.
Susze
Pszenicę uprawia się głównie w środkowych i północnych Chinach. Rolnicy zbierają plony tylko raz w roku, od końca maja do początku czerwca.
Produkcja pszenicy w prowincji Henan stanowi około jedną czwartą całkowitej produkcji rolnej w Chinach. Jednak susze zniszczyły uprawy w Henan, Mongolii Wewnętrznej, Gansu, Xinjiang, Jilin i innych północnych prowincjach.
Przedstawiciele prywatnej chińskiej platformy hurtowej sprzedaży zboża i oleju CCTIN odwiedzili obszary produkcji pszenicy w prowincjach Henan, Anhui i Jiangsu i poinformowali, że jakość pszenicy w 2020 roku była gorsza niż w 2019, a produkcja o 15-30 proc. niższa niż w latach poprzednich.
Sytuacja w Mongolii Wewnętrznej, Gansu i Xinjiangu jest jeszcze gorsza.
Państwowe media Xinhua poinformowały 16 czerwca, że 50,7 proc. powierzchni Mongolii Wewnętrznej ucierpiało w tym roku z powodu silnych suszy. W regionie rośnie głównie pszenica, a także soja i kukurydza. Zboża i trawa nie mogły rosnąć, co wpłynęło na miejscową hodowlę zwierząt.
Państwowa agencja China News poinformowała 3 czerwca, że okres suszy doprowadził w tym roku do prawie całkowitego braku zbiorów w prowincji Gansu. „Mam 50 lat. Nigdy nie widziałem takiej suszy jak w tym roku” – powiedział w relacji rolnik z Yuzhong w Gansu.
17 lipca pewna kobieta z Xinjiangu udostępniła wideo w mediach społecznościowych, pokazujące wyschnięte duże pola pszenicy.
„Myślisz, że ten żółty kolor to dojrzała [pszenica]? Wszystko umarło. W tym roku nasi rolnicy nie mają w ogóle żadnych zbiorów” – powiedziała.
新疆的麦子,全部旱死了,颗粒无收!央视刚吹夏粮丰收创新高!这脸打的! pic.twitter.com/yj2HyFfvXi
— 吴文行wenxingwu (@wuwenhang) July 19, 2020
W chińskich mediach odnotowano również, że z powodu dwumiesięcznej suszy dwie trzecie upraw kukurydzy w północno-wschodniej prowincji Liaoning wyschło.
Szkodniki
Jednocześnie w czerwcu w pobliskich prowincjach Jilin i Heilongjiang raportowano o pladze rodzimej szarańczy. Pod koniec czerwca inwazja obcej szarańczy wkroczyła z Laosu do prowincji Yunnan na południowym zachodzie Chin i kontynuowała przemieszczanie się do innych regionów.
27 lipca chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wiejskich zorganizowało ćwiczenia mające na celu likwidację szarańczy w prowincji Yunnan i oszacowało, że jeszcze więcej szarańczy będzie napływać do Chin z Laosu przed końcem sierpnia.
Rolnicy w południowych prowincjach Guangxi i Hunan w czerwcu zgłaszali również plagi rodzimej szarańczy.
Natomiast gąsienice motyli Spodoptera, które lubią żerować na kukurydzy, zniszczyły w lipcu uprawy w Shandong, Anhui, Jiangsu, Henan i innych prowincjach.
Inne oznaki
Ostatnie tendencje na chińskim rynku również wskazywały na niedobór żywności.
Czołowy chiński producent i dostawca przetworzonych produktów rolnych, państwowy China Agri-Industries Holdings, ogłosił 3 sierpnia, że władze centralne wypuściły niedawno na rynek 3,6 mln ton ryżu z rezerw państwowych, ze zbiorów z lat 2014-2019.
Chiny mają narodowy system rezerw zbóż do celów utrzymania bezpieczeństwa żywnościowego, ale ilość, jaką kraj faktycznie posiada w rezerwie, jest podawana w wątpliwość.
Tymczasem wszystkie krajowe ceny zbóż wzrosły w pierwszym tygodniu sierpnia w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, jak wynika z danych opublikowanych przez Orient Securities i Huatai Securities (chińskie firmy finansowe – przyp. redakcji).
W szczególności ceny soi wzrosły o 37,83 proc., z 3454 juanów (484,85 USD) za tonę metryczną w sierpniu 2019 do 4761 juanów (682,1 USD) za tonę metryczną w sierpniu 2020 roku.
Chiński reżim niedawno dokonał również rekordowych zakupów amerykańskich towarów rolnych. Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) 29 lipca Chiny złożyły największe w historii zamówienie na amerykańską kukurydzę: 1,937 mln ton, która zostanie dostarczona w roku gospodarczym 2020-21, poczynając od 1 września.
Zamówienie z lipca również pobiło wcześniejsze rekordy. 14 lipca USDA poinformowało, że Chiny kupiły 1,762 mln ton kukurydzy i 129 000 ton soi.
10 lipca Chiny zamówiły 1,365 mln ton amerykańskiej kukurydzy, 130 000 ton amerykańskiej twardej czerwonej pszenicy ozimej i 190 000 ton amerykańskiej twardej czerwonej pszenicy jarej.
Qin, naukowiec zajmujący się rolnictwem w Chinach, który podał tylko swoje nazwisko ponieważ nie był upoważniony do rozmawiania z zagranicznymi mediami, wyjaśnił, że zboża mają trzy podstawowe zastosowania w Chinach: żywność do spożycia przez ludzi, pasza dla zwierząt oraz surowce do produkcji wina i wyrobów przemysłowych.
Qin stwierdził, że obecne braki „nie będą tak poważne aż do momentu, kiedy ludzie nie będą mieli nic do jedzenia… Kluczem jest brak paszy dla bydła i drobiu. Potem ludzie nie będą mieli wystarczającej ilości mięsa”.
———
Podpisz petycję w sprawie przeprowadzenia śledztwa, potępienia i odrzucenia Komunistycznej Partii Chin na stronie RejectCCP.com. Dostępna wersja w języku polskim.
Tekst oryginalny ukazał się w anglojęzycznej edycji „The Epoch Times” dnia 2020-08-09, link do artykułu: https://www.theepochtimes.com/china-faces-food-shortage-as-droughts-flooding-and-pests-ruin-harvest_3448969.html